Suđenje ubici iz Bačke Palanke gotovo za dva ročišta, preti mu doživotna robija

1815

U novosadskom Višem sudu danas je završeno suđenje Draganu Rikanoviću (64), optuženom za teško ubistvo svoje nevenčane supruge Jasmine Davidović (54) koje se dogodilo u junu prošle godine ispred pekare u kojoj je Jasmina radila u Bačkoj Palanci.


Danas je završen dokazni postupak i iznete završne reči. Kako je rekao zamenik višeg tužioca Slobodan Josimović, on smatra da je dokazano teško ubistvo, te da Rikanović u svojoj odbrani nije sporio da je počinio takvo delo.

– On je priznao da je oštećenu kritičnom prilikom ubo kuhinjskim nožem i da je lišio života. Naveo je da je to učinio zato što je ona njega prvo napala tim nožem – rekao je Josimović.

On je uzavršnoj reči kazao da takva odbrana nije potkrepljena dokazima te da veštaci njegove povrede nisu okarakterisali kao odbrambene povrede. Kako je rekao zamenik tužioca, veštaci su potvrdili da su Rikanovićeve posekotine po rukama mogle nastati i samopovređivanjem, što, kako je rekao, upućuje na zaključak da je Rikanović sam sebi naneo povrede, kako bi prikazao da se ubistvo dogodilo u samoodbrani.

Tužilac je naveo i da u trenutku ubistva Rikanović uopšte nije živeo sa suprugom, te da su već bili bivši partneri, pošto su svedoci rekli da je živeo odvojeno. Upravo u tome i ljubomori, kako je rekao, leži razlog i motiv za ubistvo iz niske pobude.

– Iz iskaza svedoka proizilazi da okrivljeni i oštećena nisu živeli zajedno, već da su bili bivši vanbračni partneri iz čega i proizilazi motiv za ubistvo. Nije mogao da se pomiri sa činjenicom da ga je napustila – rekao je tužilac.

On je napomenuo i da je Rikanović od Jasmininog poslodavca dva puta tražio da je otpusti, te da su svedoci potvrdili da je bio ljut, ali i da je sumnjao da ga ona vara sa vlasnikom pekare i još jednim radnikom.

Branilac okrivljenog Rikanovića u svojoj završnoj reči, koju je i sam Rikanović prihvatio, naveo je da on bivšu vanbračnu suprugu nije ubio iz niskih pobuda, te tražio da se delo prekvalifikuje u krivično delo ubistva, koje nosi i manju zatvorsku kaznu.

On je osporio i neuropsihijatrijsko veštačenje rekavši da veštaci nisu koristili stručne termine i da je veštačenje bilo paušalno, te da nije dobro opisano koliko je alkoholisan bio Rikanović zbog čega su i tražili stručnog savetnika. Kako je rekao, sud je odbio angažovanje tog savetnika, zbog čega smatra da je Rikanoviću uskraćeno pravo na pravično suđenje.

U završnoj reči odbrane moglo se čuti i da je DNK veštačenje noža sadržalo biološke tragove pokojne Jasmine, što prema odbrani ukazuje na to da je Rikanović bio iskren, kada je rekao da ga je Jasmina prva napala nožem.

Odbrana je navela i da je Rikanović došao u pekaru bez namere da ubije Jasminu, te da nije bežao i skrivao se, već tražio da se pozove policije i doprineo da se rasvetli krivično delo. Odbrana je tražila i da se to što je Rikanović stariji čovek uzme kao olakšavajuća okolnost, jer bi mogao da provede ostatak života u zatvoru.

Podsetimo, ovim drugim ročištem praktično je završeno suđenje, a Rikanović je na prvom prizano da je ubio Jasminu i rekao kako se kaje. On je tada izjavio da ga je ona prva napala, ali nije mogao da se seti kako je ženi oduzeo nož i onda on nju izbo. Maksimalna zatvorska kazna za koje se sudi Rikanoviću je 40 godina, dok je minimalna 10 godina.

Presuda Draganu Rikanoviću biće javno izečena 22. marta.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here