У акцији „Армагедон“ ухапшено још 14 особа због дечије порнографије

Oсумњичени су преко друштвених мрежа полно узнемиравали децу и малолетна лица

536
Фото: MUP Srbije

Припадници Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала у сарадњи са Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала Вишег јавног тужилаштва у Београду, у наставку акције „Армагедон” ухапсили су 14 особа осумњичених за искоришћавање деце у порнографске сврхе, саопштено је у среду (02.03.) из МУП-а.


Министар унутрашњих послова Александар Вулин је изјавио да је Одељење за високотехнолошки криминал у периоду од првог новембра 2020. до првог марта 2022. поднело 154 кривичне пријаве против 103 особе због извршења 268 кривичних дела против полне слободе на штету малолетних лица, што је, „више него дупло у односу на 2019. или 2018. годину”.

У акцији „Армагедон” ухапшени су Ф. С. (23), М. Ђ. (22), И. Т. (64), В. Т. (32), З. Ф. (50), И. М. (47),  Г. В. (36), А. А. (36), Д. Г. (31), В. Ђ. Р. (24), С. Ј. (82), Н. С. (35), А. Ј. (24) и А. А. (46). Они се терете да су, у дужем временском периоду, путем интернет апликација и коришћењем претраживача који омогућавају прикривање локације, преузимали, чували на хард дисковима рачунара и делили садржаје настале искоришћавањем деце у порнографске сврхе, преноси Бета.

„Како се сумња, са својих налога су, преко друштвених мрежа, ступали у контакт са малолетним лицима, а такође су преко тих мрежа слали фотографије и видео записе порнографске садржине, настале експлоатацијом малолетних лица”, наводи се у саопштењу.

Полицијски службеници су, приликом претреса, у становима и рачунарима осумњичених пронашли велику количину видео клипова и фотографија насталих искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе, садржаје сексуалне експлоатације деце од седам до 14 година, као и поруке сексуалне садржине којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетна лица.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву, док ће против једног  ридесетшестогодишњака бити поднета кривична пријава надлежном тужилаштву за кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here