U Opštini Bačka Palanka ima registrovano oko 600 zavisnika od psihoaktivnih supstanci, a procene su da je taj broj i deset puta veći.

812

U BAČKOJ PALANCI 600 ZAVISNIKA!
U Opštini Bačka Palanka ima registrovano oko 600 zavisnika od psihoaktivnih supstanci, a procene su da je taj broj i deset puta veći.
Izvor: RTV
Pored metadonskog centra, koji radi pri Domu zdravlja DR „Mladen Stojanović“ u gradu već pet godina postoji i Društvo za borbu protiv narkomanije „Nada“. Zavisnicima se kroz radnu terapiju u kampovima, pomaže da izađu iz pakla droge.
„Imamo troje korisnika koji su čisti već duže vreme, koji su se zaposlili i rade. Imamo jednoj momka na koga smo vrlo ponosni. On je jedan od prvih i Udruženje se pobrinulo da mu nađe posao. On je četiri godine zaposlen, vodi normalan domaćinski život, porodičan“, kaže Nada Đurđevac.
Naš sagovornik 15 godina je bio zavisnik. Nakon osamnaest meseci provedenih u kampu u Cikotama, danas može da kaže da je već četiri godine čist i zadovoljan.
„Taj kamp je bio pri manastiru Tronoša. Imali smo sveštenika i psihologa. Pomoglo mi je čitanje Jevanđelja, razgovori sa sveštenikom, psiholozima i naravno sa ostalim štićenicima kampa, koji su prošli isto što i ja. To je bilo jedino mesto gde smo bili svi isti“, navodi S.P.
Od oktobra 2010. godine pri bačkopalanačkom Domu zdravlja radi metadonski centar. Ovde je registrovano oko 600 zavisnika, koji svakodnevno dolaze po terapiju metadonom, ističe Dr Srđana Krstonošić neuropsihijatar.
„U zavisnosti od stabilnosti pacijenata ima onih koji dolaze svaki dan, ima onih koji dolaze tri puta, dva puta nedeljno i jedanput. Oni koji su stabilni, kod kojih je utvrđeno da opijate nisu uzimali zadnjih godinu dana, oni dolaze jednom nedeljno i izdaje im se terapija za nedelju dana“, naglašava Krstonošić.
Narkotici mnogo toga uzimaju čoveku, ali oni koji su uspeli da pobede zavisnost, postaju jači i vredni poštovanja.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here