Укинута пресуда за убиство у Бачком Новом Селу

Суђење креће испочетка

1220
Фото: Pixabay

Првостепена пресуда Г. З. (45) из Бачког Новог Села, окривљеном за убиство у његовој кући и осуђеном на 12 година робије, укинута је одлуком Апелационог суда.


Ово је учињено након усвајања жалби Вишег јавног тужиоца у Новом Саду и бранилаца Г.З., сазнаје Дневник незванично.

Предмет се враћа на поновно суђење.

Он је одлуком Вишег суда у септембру остао у притвору у којем је био 32 месеца.

Жалба тужилаштва изјављена је због погрешно утврђеног чињеничног стања и због одлуке о казни, а жалба бранилаца због, између осталог, битне повреде одредаба кривичног поступка.

У изношењу завршних речи на рочишту прошлог септембра заменик вишег јавног тужиоца Александар Амиџић је у целости остао код навода у оптужници. Сматрао је да је током поступка, после изношења доказа и саслушања сведока, доказано кривично дело убиства.

Нагласио је да је окривљени три пута кажњаван за кривична дела с елементима насиља, те је предложио да се то узме у обзир као отежавајућа околност.

Бранилац оптуженог Бранко Мунижаба указао је на то да, по његовом ставу, специфичну тежину поступка чине чудне радње тужилаштва. Оценио је да је оптужница нејасна, противречна и неразумљива. Замерио је што је тужилаштво привхатило став вештака судске медицине, иако је став у три наврата мењан.

Напоменуо је још да је стручни саветник одбране нашао пропусте у тим налазима. Указао је на то да, по становишту одбране, несумљиво произилази да није пронађен мотив за злочин, те указао на разумну сумњу у динамику догађаја и на то да није утврђена последична веза између повређивања и последица. Такође, сматрао је да није утврђено да се догађај десио у кући окривљеног.

У завршној речи, Г. З. се клео да није крив и да му је намештена ова ситуација у којој му је преваром потурено да труне у притвору.

Оптуженом се ставља на терет да је у својој кући, 30. децембра 2019. године, усмртио свог другара Мишу Мандића из Сомбора, којем је рукама и ногама нанео тешке телесне повреде опасне по живот у пределу виталних органа, од које је жртва преминула истог дана, неколико сати касније.

У претходном доказном поступку, вештак за судску медицину остао је у целости при свом налазу и мишљењу и рекао да су код оштећеног утврђене 32 повреде, међу које спадају преломи ребара, расцепи на оба плућна крила и на десном бубрегу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here