Умро творац Домаћице и Плазме, први школовани кексар у СФРЈ

624

Петaр Тутовaц je cтворио бројне посластице, први је у Југославији наоправио грисине, а био је и први стручни мајстор кексар у бившој држави. Познат је тако што је један од твораца „Плазме“.


Петра Тутовца је из Хрватске довео Милош Рељин, на предлог тадашњег директора Момчила Филиповића, оснивача компаније „Бамби“.

– Шездесетих година прошлог века кренуо у потрагу за најбољим кексом у Европи. После годину дана обиласка свих фабрика, пут ме довео до Милана, где сам на великој реклами видео „плазмон“. Тај кекс се топио у устима. Пресекао сам и одлучио да се бавим само тим кексом – говорио је Филиповић.

Док је тражио подршку за изградњу кексаре у Пожаревцу, Филиповић истовремено трага и за стручним кадром. Обраћа се Милошу Рељину, који на препоруку доводи Петра Тутовца из Хрватске. Управо његово име везује се за почетак производње “плазма” кекса у Србији.

Тутовац Радио је у малој производњи кекса, где није био задовољан. Он тада породицом долази у Лесковац. Када је дошао, имао је диплому мајстора за производњу кекса, коју је добио на курсу у фабрици “Краш”. У међувремену напредовао и после систематизације постао технички директор.

Убрзо је покренута акција за избор имена фабрике у Пожаревцу. Назив „Бамби“ су дали родитељи и деца на том конкурсу.

Награда је било породично летовање на мору. „Плазми“ је Филиповић дао име.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here