Заштитник грађана због сумње на трговину људима контролише рад надлежних органа

Покренут поступак контроле законитости и правилности рада центара за социјални рад у Алексинцу и Смедеревској Паланци и МУП-а Србије

151
Foto: Pixabay

Заштитник грађана је по сопственој иницијативи, а на основу информација из медија да постоји сумња да је девојка из Ниша била жртве трговине људима, покренуо поступак контроле законитости и правилности рада центара за социјални рад у Алексинцу и Смедеревској Паланци и Министарства унутрашњих послова Републике Србије, наводи се у саопштењу.


Из медија Заштитник грађана је, како се наводи, сазнао да је брачни пар из Алексинца осумњичен да је заједно са двоје рођака намамио девојку из Ниша да им чува шесторо деце, да су је приморавали да се бави проституцијом и да су је после одређеног времена продали ради удаје у село код Смедеревске Паланке. Осумњиченима је одређен притвор, а шесторо деце је смештено у хранитељске породице.

Заштитник грађана тражи од Центра за социјални рад у Алексинцу да га у року од 15 дана извести да ли је породица осумњученог брачног пара од раније на евиденцији тог центра, које активности су предузете у претходном периоду и које мере су предузете у циљу заштите права и најбољих интереса шесторо деце из ове породице.

Од Центра за социјални рад у Смедеревској Паланци Заштитник грађана тражи да га у истом року извести о активностима које су предузете ради пружања помоћи девојци за коју се сумња да је била жртва трговине људима, која је приморана да се уда у село близу Смедеревске Паланке.

МУП треба да обавести Заштитника грађана у року од 15 дана о предузетим активностима у овом случају.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here