Bolji uslovi za sezonske radnike i u Bačkoj Palanci

Novi zakon bi omogućio da se radnici u sezonskim poslovima prijave i odjave u istom danu.

928

Sastanak povodom predstavljanja projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“ održan je danas u velikoj sali Skupštine opštine Bačka Palanka. Ovom prilikom predstavljeni su planovi za poboljšanje uslova sezonskih radnika, i njihovo lakše zapošljavanje.


BAČKA PALANKA: Predstavnica Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED), Tisača Ušević kaže da je cilj ovakvih sastanaka pokušaj da se zapošljavanje sezonskih radnika stavi u legalne zakonske okvire.

„Naled radi na ovoj temi još od 2015 godine. Naime, veliki broj radnika radi u poljoprivredi na crno što je veliki problem i značajna stavka u borbi protiv sive ekonomije. Ono na čemu mi konkretno sada radimo jeste jedan projekat sa Nemačkom razvojnom saradnjom. Radimo na povećanju prilika za zapošljavanje sezonskih radnika pre svega u poljoprivredi. Naša namera je da se donese novi zakon koji bi omogućio lakše i jednostavnije prijavljivanje radnika. Dobili smo i značajna sredstva kojima ćemo da omogućimo da se ovaj zakon i sprovede u praksi“, istakla je naša sagovornica.

Procene kojima Naled raspolaže jeste da trenutno u Srbiji na sezonskim poslovima na crno radi oko 300.000 ljudi od toga je najveći broj (oko 60.000) u poljoprivredi. Ono što je takođe cilj je da na ovaj način, svako ko zapošljava radnike na ovim poslovima ima mogućnost da dan za dan na vrlo jednostavan način elektronskom prijavom odnosno odjavom istog tog dana, omogući da sam radnik ostvari svoja prava.

Ono što je takođe vrlo značajno je da će porezi i doprinosi, koji će biti uplaćivani, biti višestruko umanjeni.

Zamenik predsednika opštine Aleksandar Borković rekao je da je Bačka Palanka poljoprivredno područje i da je našoj lokalnoj samoupravi cilj da pomogne koliko god može u dovođenju ove problematike u red.

„Mi smo danas obezbedili više poljoprivrednih proizvođača, onih velikih, koji imaju iskustva sa zapošljavanjem sezonskih radnika, kao i same sezonske radnike. Naše odeljenje za poljoprivredu u okviru Opštinske uprave u svakodnevnom je kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i u svakom slučaju poznajemo kompletnu materiju, tako da će cela služba da bude u funkciji sprovođenja ovog zakona“, rekao je Borković.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here