Da li prvi „Bolonjci“ moraju da studiraju još dve godine?

Vesti za studente.

597

Većina studenata prvih generacija Bolonje, generacije 2006, 2007. i 2008. godine, koji imaju jedan ili više ispita do kraja studija, po svemu sudeći neće moći na svim fakultetima u Srbiji da nastave studije po starom programu.


Petar Veselinović, dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, rekao je da za ove generacije, zakonom nije predviđeno da nastave studije, osim ako nisu studenti u radnom odnosu ili profesionalni sportisti. U tom slučaju mogu da studiraju 12 godina. Međutim velika većina, kaže, ide na reupis.

 Fakulteti odlučuju
„S obzirom na to da oni nisu zakonski tretirani i da ne postoji uredba Vlade da se produžava ni dan studiranja takvim studentima, mi ćemo za nekih sedam dana, po matrici izjednačavanja sa aktuelnim studentskim programom, upisivati na četvrtu godinu studente koji su dali više od 25 ispita i od fakulteta će statutarno dobiti još dve godine studija“, naglasio je Veselinović.

On je dodao i da „samo ukoričen diplomski može da se brani do 1. novembra, kao i da se zvanično ova školska godina završava sutra“.

Moguće krivične prijave

Veselinović je rekao i da postoji rizik od krivičnih prijava ukoliko se sprovodi upis koji je u koliziji sa zakonom.

„U postojećim zakonskim okvirima ne možemo drugačije da postupimo, a da li će Vlada izaći u ponedeljak sa nekom uredbom za produžetak još jedne godine, ostaje da se vidi. Ako je ne bude bilo, 4. ili 5. novembra krećemo sa reupisom“, dodao je on.

Predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Milan Savić kaže da je za prve generacije Bolonje studente, kojima ističe dozvoljeni dvostruki broj godina za studiranje, data preporuka Univerzitetima da im se odobri još jedna godina studija po starim propisima, pre početka novog studijskog programa.

 

Autonomija

„To je preporuka KONUS-a, a Senat Univerziteta u Beogradu je to već uradio samostalno. Mi ćemo tu preporuku poslati i ostalim univerzitetima. Senat univerziteta tu odluku „spušta“ na fakultete koji imaju veliku autonomiju i odlučuju o upisu“, rekao je Savić.

On je najavio sastanak sa ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladenom Sarčevićem u ponedeljak, ali na tom sastanku, naglasio je, biće reči o generaciji 2013. koji prvi put produžavaju školovanje i upisuju petu godinu studija.

„Njima bi trebalo da se odobri upis po starom zakonu, dok novi ne stupi na snagu, sledeće nedelje, jer predviđa drugačije uslove za upis. Pošto su neki već upisali narednu godinu po starom zakonu, želimo da Ministarstvo da preporuku da to mogu da učine svi studenti. Upis traje do kraja oktobra“, rekao je Savić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here