Da li se sprovodi Kodeks ponašanja službenika u Opštini Bačka Palanka?

Od danas službenici u svim Opštinama moraju da poštuju ovaj Kodeks.

1092

Od 1. decembra sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji treba da postupaju po Kodeksu ponašanja službenika i nameštenika, kojim se uređuje njihovo ponašanje, odeća i izgled kancelarija. Novi Sad, Niš i Bačka Palanka su gradovi kod kojih je ova zakonska obaveza već na snazi.


Šef odeljenja za sistem lokalne samouprave gradova i opština Marko Tomašević izjavio je da nisu predviđene sankcije za „probijanje“ roka propisanog članom 196. Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, po kojem kodeks treba da bude donet u roku od godinu dana od početka primene ovog zakona.

-To je opšti akt sa skupom pravila koja treba da nam pokažu kako treba da se ponašaju službenici i nameštenici u jedinicama lokalne samouprave, da građani znaju šta mogu da očekuju od njih – objasnio je Tomašević.

On je naglasio da će jedinica lokalne samouprave moći same da uređuju pravila i sadržaj kodeksa, ali da ipak mora da sadrži osnovne principe o ponašanju službenika, njihovom odevanju, izgledu kancelarije.

U Opštini Bačka Palanka potvrdili su nam da oni imaju Kodeks ponašanja i da je uveden 17. maja 2017. godine.

-Zadovoljni smo primenom tog pravilnika koji podrazumeva uvođenje određenih normi za naše zaposlene, ali sve je to u granicama normale. Ali slične mere su postojale i ranije… Treba da izbegavaju da su neprimereno obučeni. Na primer, papuče, kratke suknje, providne bluze, atlet majice, trenerke za muškarce su nedozvoljene. Takođe, strogo je zabranjeno alkoholno piće, a imamo pravo i na korišćenje alkotesta u slučaju da posumnjamo da je neko pio – rekli su nam u Opštini Bačka Palanka.

Kako su još dodali, radnici su dužni da poštuju radno vreme, da prijave ako je kolega korumpiran ili da favorizuje, odnosno deli građane po verskoj, nacionalnoj i seksualnoj osnovi.

Ovog puta su, prema sopstvenom priznanju, uređenje radnog prostora ostavili po strani, što ne znači da se neće baviti i tom problematikom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here