Đačke ekskurzije skuplje od turističkih putovanja

Ekskurzije nisu obavezne, ali ih đaci vole, a roditelji skupo plaćaju.

667

Kako piše „Politika“, zvanično, sva đačka putovanja osmišljavaju i sprovode u delo nastavnici i direktori škola na osnovu nastavnog plana i programa, a mesta u koja se putuje i posete znamenitostima u programu ekskurzje, po pravilu, trebalo bi da budu usklađeni sa vaspitno-obrazovnim ciljevima.  


Obavezan deo gotovo svakog učeničkog putovanja, po nepisanom pravilu, jesu posete šoping centrima i provod u diskotekama. Komercijalni turistički aranžmani, koji bi se po planu puta i obilascima eventualno mogli uporediti sa đačkim – po ceni su neuporedivi. Ekskurzije su mnogo skuplje.

Posete gradovima na severu Italije ili putovanja u Prag, Beč ili Budimpeštu koštaju od oko 150 do 400 evra, u zavisnosti od broja noćenja, hotela, daljine destinacije, planiranih obilazaka. Odlazak u te gradove u ponudi turističkih agencija za opštu populacije može se priuštiti po upola nižoj ceni.

Roditelji se konstantno pitaju zar ekskurzije ne bi trebalo da su jeftinije, barem zbog većeg broja putnika. Sasvim suprotno, dešava se da što više odeljenja ide na ekskurziju, to su i troškovi pojedinačno veći. Agencije daju mogućnost plaćanja na nekoliko rata, a prva rata se uglavnom odnosi na nastavničke dnevnice.

„Profesorske dnevnice, čija visina zavisi od škole do škole, najviše poskupljuju ekskurzije. Kod nas ne postoji sistem da škola isplaćuje dnevnice nastavnicima, što je loše. Nema jedinstvene cene te naknade, a turistička agencija se obavezuje da će profesorima da isplati tu naknadu. Porez na tu isplatu je 58 odsto. U završnoj računici, koja nije jednostavna, i to plaćaju roditelji“, objašnjava za „Politiku“ direktor nacionalne asocijacije turističkih agencija „Juta“ Aleksandar Seničić.

Među razlozima koji podižu cenu đačkih putovanja on ističe aktuelne propise koje predviđaju da, na primer, svaka ekskurzija mora da ima vodiče, čije su dnevnice i smeštaj takođe deo aranžmana. Za vreme putovanja sa učenicima obavezno mora biti i lekar, što takođe finansiraju roditelj. Autobusi u kojima đaci kreću na ekskurziju ne smeju da budu stariji od pet godina i moraju da prođu tehnički pregled tri do pet dana pred polazak.

Zbog komplikovane procedure javne nabavke, piše „Politika“, đački turizam je opao za oko 30 odsto. Direktorka Ekonomsko-trgovinske škole u Smederevu Violeta Đorđevićkaže da u njihovoj školi, poslednjih godina, na ekskurziju putuju samo đaci trećeg razreda.

„Prva i druga godina ne ide na ekskurziju, nema interesovanja, ni novca, a maturanti se takođe slabo opredeljuju, jer se spremaju za upis na fakultet. Odluku o tome koja će agencija biti odabrana donosi Savet roditelja, ako su ispunjeni svi zadati kriterijumi. Najniža cena uglavnom je presudna“, navodi Đorđević.

Ona ukazuje na to da visinu dnevnice nastavnicima određuje Savet roditelja, te da škola ne daje ni predlog za to.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here