Do kraja marta lekovi na e-recept u celoj Vojvodini

827

Izdavanje lekova uz elektronski recept trebalo bi da do kraja marta bude uvedeno u sve domove zdravlja u Vojvodini.


„Očekujemo da ćemo sa e-receptom do kraja prvog kvartala kompletirati teritoriju Vojvodine, a potpunu pokrivenost Srbije očekujemo u ovoj godini“, poručili su u Ministarstvu zdravlja za „Politiku“.

E-recept je uveden krajem oktobra u beogradskim opštinama, a od decembra je počeo da se uvodi i u vojvođanske zdravstvene ustanove. Tako ovaj sistem već imaju Alibunar, Vršac, Kanjiža, Kikinda, Čoka, Bačka Topola, Mali Iđoš, Subotica, Sečanj, Irig, Pećinci, Ruma, Sremska Mitrovica i Šid.

[wonderplugin_slider id=9]

 

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, trenutno je u kompjuterima propisano više od 8,5 miliona recepata. U sistemu su 2.274 apoteke, državne i privatne, kao i 4.273 farmaceuta.

Postoje i propusti tehničke prirode, koji se, kako se navodi, rešavaju u hodu. Reč je uglavnom o kašnjenju u preuzimanju lekova, jer e-recepti imaju rok trajanja od 15 dana i posle toga ih više nema u kompjuteru apoteka, mada se događa i da lekari terapiju ne unesu kako bi trebalo, pa umesto za dva meseca do pola godine, pacijenti već narednog meseca moraju pred šalter.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here