Grip stigao u opštinu Bačka Palanka – Kako se zaštititi?

951

Saopštenje Doma zdravlja „Dr. Mladen Stojanović“:

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine 9.12.2016. godine testiranjem tri uzorka bolesničkog materijala, potvrđena je infekcija virusom gripa tipa A (H3). Pacijenti su iz Novog Sada, starosti 14, 64 i 81 godinu (stariji pacijenti hospitalizovani u Kliničkom centru Vojvodine).

Kod pacijentkinje iz Čelareva (62godine), virus gripa tip A (H3), je potvrđen 14.12.2016.g. Pacijentkinja je hospitalizovana u KC Vojvodine zbog osnovne bolesti.

Nijedan od pacijenta obolelih od gripe, nije vakcinisan vakcinom protiv gripe.

Tokom ove sezone protiv gripe je vakcinisano je 2200 građana naše opštine. Trenutno ima još 300 doza ove vakcine na svim punktovima, tj ambulantama. Ovim putem apelujemo na naše sugrađane, posebno na starije osobe, osobe sa hroničnim i degenerativnim oboljenjima, zdravstvene radnike, trudnice i gojazne osobe, da se vakcinišu protiv gripa, kod svog izabranog lekara.

Epidemiolog dr Mirjana Valan

  

Grip poranio

Ove godine, grip je u Srbiju stigao malo ranije. Prethodnih godina pojavljivao se nešto malo iza Nove godine.

Iako je virus izolovan, još nije kasno da se primi vakcina protiv gripa.

Simptomi

Ipak, ukoliko naglo, za nekoliko sati, dobijete visoku temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima i budete jako iznemogli, obevezno posetite lekara, jer su to sve simptomi gripa.

Razlika između gripa i prehlade

Glavna razlika između gripa i prehlade upravo leži u intenzitetu bolesti.

Grip je akutna bolest disajnog sistema izazvana virusima tipa A, B, a ređe i tipa C.

Simptomi gripa su slični simptomima prehlade, samo što su izraženiji i duže traju. Loše zdravstveno stanje nastupa naglo, a iznemoglost koju svi osećaju, baca ljude u krevet.

Osim nekoliko dana izostanka s posla ili iz škole, glavni problem kod gripa su komplikacije od kojih je dosta česta i opasna upala pluća. Kod gripa je, za razliku od prehlade, jako izražen sezonski karakter.

Lakše uz vakcinu

I zato jedina zaštita protiv gripa je vakcina, koja mora da se primi dve tri nedleje ranije, kako bi se stvorio imunitet.

Vakcina, međutim, nije stopostotna zaštita, ali iako se neko razboli, klinička slika je dosta blaža.

Zato lekari savetuju da u ovom periodu treba izbegavati blizak kontakt sa ljudima koji su bolesni, ljubljenje, grljenje, rukovanje, spavanje u istoj prostoriji.

Izbegavajte kontakt sa bolesnima

Jer pljuvačka zaražene osobe puna je virusa, a pošto u ovom periodu godine najviše vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, infekcija se veoma brzo širi. Zbog toga treba da izbegavamo kontakt sa obolelima i da poradimo na jačanju imuniteta.

Kad je neko bolestan, treba da bude na distanci od drugih da bi ih zaštitio. Treba izbegavati gužve i masovna okupljanja. Pri kašljanju i kijanju nos i usta treba pokriti marmicom, koju je neophodno baciti odmah posle upotrebe. Zbog toga se savetuju papirne maramice.

Ova hrana vas štiti

Protiv virusa ćemo se najbolje zaštititi unošenjem hrane koja podiže imunitet, pre svega voća i povrća kojih su sada pune pijace. Efikasni su i probiotici, kako oni koje kupujemo u prodavnici tako i zeleni, ehinacea ili čaj od šipurka. Topli napici od zove takođe su se pokazali kao odlični čuvari od gripa.

Za užinu treba koristiti koštunjavo voće jer je ne samo sjajan izvor nezasićenih masnoća, već sadrži fitosterole koji daju osećaj sitosti, a poznato je da sa hladnim vremenom počinjemo više da jedemo – objasnila je ona i dodala da je zato veoma važno uobročiti se.

Imunitet se jača čestim šetnjama, svežim vazduhom, toplo-hladnim tuševima, ali i aromaterapijom.

Dovoljno je da na jednu stranu kaputa nakapate malo eteričnog ulja ili da ga udišete sa maramice. Crni kim može da se pije, ali odličan je i u vidu kapi, baš kao i pomorandža, limun, nana. Udisanjem eteričnih ulja smanjuju se tegobe disajnih puteva. Kombinacija zdrave hrane i aromatičnih ulja vrlo je uspešna u borbi protiv virusa.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here