I Bačka Palanka dobija svoju fontanu

5648

BAČKA PALANKA: Fondacija Dunđerski, odnosno kompanija „Karlsberg“ koja je vlasnik poznate fabrike piva u Čelarevu, finansira sa 1,5 miliona dinara izgradnju fontane u samom centru Bačke Palanke, ispred zgrade Osnovnog suda, odnosno pored poštanske zgrade u ovoj varoši.

Lokalna samouprava je svojevremeno naručila kod ovdašnjeg Javnog preduzeća „Standard“ projekat fontane sa parternim uređenjem, a na osnovu toga dobijene su sve potrebne dozvole za gradnju.

U martu su mediji objavili da je po ugovoru bilo predviđeno da se ceo projekat okonča u junu, s tim što je Fondacija Dunđerski pola novca uplatila pre početka radova, a ostatak će biti uplaćen na kraju posla. Radovi su u toku, a po projektu fontana će biti elipsastog oblika, površine 15 kvadratnih metara, sa prskalicama za vodu koje će biti raspoređene u sredini i sa strane, a pumpe će raditi naizmenično. Noću će raditi osvetljenje, a nadležni su najavili mogućnost da će svetlo biti u različitim bojama. Osvetljenje će biti prikopčano na javnu rasvetu, a snabdevanje vodom je iz gradskog vodovoda.

U ovoj fontani, odnosno vodoskoku, voda će biti stajaća, a potrebno održavanje vršiće opštinsko Javno komunalno preduzeće „Komunalprojekt“ koje raspolaže sa svom potrebnom logistikom i tehnikom koja je potrebna za bezbedan rad fontane. Nadležni kažu da je ovo prva faza parternog uređenja prostora ispred zgrade Suda i zgrade Opštine. Do jeseni predviđena je kompletna rekonstrukcija zelenila, izgradiće se i nove staze, postaviti klupe… Ljudi ovde vele da će tako pored fontane na Slaviji u Beogradu koja je nedavno puštena u rad, uskoro i Bačka Palanka imati svoju prvu fontanu. Doduše, neće biti tako velika i glamurozna kao ona u glavnom gradu, ali će svakako biti lepa i po meri i materijalnim mogućnostima varoši.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here