Iranci priznali: Greškom smo oborili ukrajinski avion

848
Izvor: Tanjug/AP, Ebrahim Noroozi

Vojska Irana potvrdila je da je „nenamerno, zbog ljudske greške“ kod Teherana oborila ukrajinski avion sa 176 putnika i članova posade.


Iranska vojska je u saopštenju navela da je avion u kom je bilo 176 ljudi oboren zbog „ljudskog faktora“, jer je avion nisko preletao osetljivu oblast Iranske revolucinoarne garde u blizini aerodroma.

Takođe, navodi se da će počinioci odgovarati za ovo delo. Vojska je uputila izvinjenje i poručila da će usavršiti svoje sisteme kako se ovakve tragedije ne bi ponovile.

Da je avion greškom oboren potvrdio je na Tviteru i predsednik Irana Hasan Rohani, ukazujući da je reč o „neoprostivoj grešci“.

[wonderplugin_slider id=67]

 

„Ovo je tužan dan. Preliminarni zaključci interne istrage Oružanih snaga: ljudska greška u vreme krize izazvane američkim avanturizmom dovela je do katastrofe“, napisao je na Tviteru iranski šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif.

Zarif je uputio saučešće i izvinjenje porodicama žrtava.

Tvit iranskog šefa diplomatije

Ukrajinski avion sa 176 putnika i članova posade poleteo je u sredu ujutru u 6.15 sa aerodroma „Imam Homeini“ nekoliko sati pošto su iz Irana balističkim raketama bombardovane dve vojne baze u Iraku gde su smešteni američki vojnici.

Bombardovanje je izvedeno kao odmazda za američki raketni napad u kojem je 3. januara na aerodromu u Bagdadu ubijen komandant Iranske revolucionarne garde, general Kasem Solejmani.

Pad aviona niko nije preživeo, a na letu su se nalazili većinom iranski i kanadski državljani koji su se vraćali za Kanadu posle praznika provedenih u Iranu.

Isprva je Iran odbacio svaku mogućnost da je ukrajinski avion oboren tvrdeći da je u pitanju kvar motora.

Međutim, posle nekoliko dana pojavili su se snimci na kojima se vidi trenutak kada projektil sa zemlje pogađa avion.

[wonderplugin_slider id=26]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here