Braca Kertes poručuje Bačkopalančanima za koga da glasaju

3573

Povodom predstojećih lokalnih izbora, Braca Kertes obratio se Bačkopalančanima i podelio sa njima svoje mišljenje povodom glasanja na izborima, koji će biti održani 21. juna.


„Reklo bi se – pred nama su uobičajeni izbori na svim nivoima. Međutim, nije tako. Ovi izbori imaju dve opcije:
I – biranje opcije Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka znači nastavak modernizacije zemlje, gradnje puteva, pruga, stanova… Po meni, glavno je da se nastavi izgradnja novih fabrika, pomoć malim i srednjim preduzećima, jer to znači novo zapošljavanje. Recimo u poljoprivredi – podsticajnim merama se mora pomoći, jer time obezbeđujemo da ne dođemo u situaciju da nemamo dovoljno hrane za nas. Nastaviti unapređenje školstva znači prilagoditi se potrebama privrede, a ne stvarati kadrove koji nakon završene škole ne znaju ni gde će ni kako će.
II – ili biramo opciju takozvane opozicije, a to je put koji vodi nikuda. Mnogi koji nude ovu opciju su nama dobro poznati, kada su od 2000. do 2012. vladali i opljačkali Srbiju, zaključali privredu. Satima ste mogli da putujete Srbijom a da ne vidite dim iz odžaka – sve je obamrlo, sve su uništili. Kosovo i Metohija su tada predati, a sada – ajde Vučiću kriv si i za to. Pošto naš predsednik Vučić neće da se bavi sa imenima tih ljudi, teška srca ceneći tu odluku i ja ću tako da postupim. Zaključak – ova opcija je jasna – ti nude mrak. Narod će „osloboditi“, poslaće ga direktno u siromaštvo, mlade će da razjure po svetu, ostaće sami, a sebi sami su dovoljni.
Jedino prva opcija SNS i Aleksandar Vučić uspešno sada sprovode i sprovodiće i dalje razvoj i prosperitet zemlje na svim nivoima.
Dragi stanovnici Bačke Palanke i opštine, Aleksandar Vučić je povratio ne samo ugled u svetu, nego i sigurnost i sjaj Srbije, poštuju ga svi. Kome nije drago kada vidi saradnju i uzajamno poštovanje Rusije i Kine sa jedne strane i sa druge strane našu Srbiju i Aleksandra Vučića na njenom čelu? Ponavljam i ponoviću to 100 puta, jer je to jedina istina. On, ne samo da je učinio nemoguće, da smo prepoznati i na zapadu, poštuje ga jedna velika Nemačka, Francuska, u Americi se, doduše teško, ali menjaju stvari da Srbija postane ono što je i bila. Nikada bolji odnosi sa Mađarskom – to je zasluga Mađara koji žive u Srbiji i Srba koji žive u Mađarskoj. Oni su most, a na njemu dva velikana svog naroda: Aleksandar Vučić i Viktor Orban. Ovaj period je već upisan zlatnim slovima u istoriju oba naroda. Pomenuću i odličan odnos Srbije sa Rumunijom, Slovačkom, Bugarskom… U svetu se sa poštovanjem odnose prema našoj zemlji.
Pojedinci idu na političke odluke da se slikaju i potpisuju već dogovoreno – pa to koriste u svojoj promociji, što nije korektno, pošto se radi o koalicionim partnerima. Radi se o povlačenju priznanja Kosova i Metohije od zemalja koje su to učinile ili će učiniti. Zaboravljaju oni da se iz vremena Tita niko ne seća ko su bili ministri inostranih poslova. Kada se kaže Tito, to je Jugoslavija. Tako je i danas – svet zna za Aleksandra Vučića i Srbiju. On uživa ugled i poverenje, jer drži do svake izgovorene reči.
Ja imam 73 godine i 50 godina staža u politici. nema razloga da ja podilazim Aleksandru Vučiću i SNS. Kod njega poštujem domaće vaspitanje, završen državni fakultet sa izvanrednim uspehom, radnu i političku karijeru, odanost državi, narodu, hrabrost i uzvišeni patriotizam. Znam ga od 1993. godine i svojim delovanjem dokazao je da srpski narod i nas nacionalne manjine vodi pravim putem.
Za mene je izuzetno pozitivno iznenađenje predsednica Vlade Ana Brnabić. Priznajem, bio sam nepoverljiv kada je izabrana, ne da neće znati, već da neće moći da se izbori sa svim problemima, međutim svojim radom i rezultatima me je demantovala. Uskoro ćemo svi biti svedoci da će Srbiji faliti radne snage, jer se otvaraju fabrike koje zapošljavaju naše ljude.
AP Vojvodina je u sastavu republike Srbije doživela preporod u svakom pogledu. To nije slučajno, jer je vode mladi, sposobni i uspešni ljudi. To su Damir Zobenica, koji je ustrojio sistem rada državnih organa u pokrajini. Bez njega je teško zamisliti funkcionisanje SNS u Vojvodini i Srbiji. Reaguje munjevito i ispravno – to se ne uči, to je talenat. Naravno, nije on sam – stvorio je tim gde se posebno ističu Nikola Banjac i Bojan Vranković, pravnik i ekonomista koji rade u Skupštini AP Vojvodine, a njihov rad se ogleda u odličnom funkcionisanju AP Vojvodine. Tu je i Miloš Vučević, koji je stvorio čudo u Novom Sadu. Ovi mladi ljudi treba da preuzmu naš posao. Moja generacija je odradila svoj posao, a oni sada treba da nastave, jer su smatram oni biseri panonske ravnice, a stasali su pored Aleksandra Vučića. Došlo je vreme mladih i njihov rad je garancija da donose ovoj zemlji boljitak.
Pre nego što budem govorio o Bačkoj Palanci moram nešto da naglasim: ne smemo da zaboravimo da smo pre godinu dana izgubili neumornog nosioca svih aktivnosti u opštini, nezamenjivog u mesnoj zajednici Stari grad, našeg Jovana Zarupskog. Ostala je velika praznina koja se teško može nadoknaditi. Za sve što je Jova uradio možemo mu zahvaliti tako što ćemo 21. juna glasati za njegov ponos – Srpsku naprednu stranku. Uveren sam da će mnogi tako uraditi, posebno građani mesne zajednice Stari grad.
Želim da građani opštine Bačka Palanka shvate situaciju u kojoj se nalazimo. Dugo sam se pitao šta je to – ništa se ne dešava, ništa se ne gradi i pozvao sam predsednika Šušnicu da pitam šta se dešava. Vidim dolaze razni gosti, čašćavamo ih, trošimo se, a od toga nikakve koristi. Nisam ja protiv druženja i saradnje, ali obostrana korist mora biti na prvom mestu. Uvidom u finansijski plan za 2019. uverio sam se da su sredstva znatno manja nego ranijih godina – mnogi su svoje račune preneli iz Bačke Palanke u Novi Sad i Beograd i tamo pune budžete, a naši prihodi sve manji. No, i pored tako skromnih finansija predsednik Šušnica i rukovodstvo opštine, kao i direktor hale Božović uspeli su da od „rupe“ koju je ostavila vlast žutih naprave bazen na zadovoljstvo građana, naročito mladih. Ogoljeni opštinski budžet pokriva i brojne sporove koje je zbog nekih drugih opština izgubila, ali je i pored svega 4 godine vladavine SNS uspešno okončano i pored koalicionih partnera koji baš ništa nisu uradili – mislim tu na čelnike, jer oni su ti koji su odgovorni, a ne članstvo.
Da nije dva giganta u Gajdobri – čarapare i fabrike porodice Dangubić, ne bi mogli da kažemo da je za 20 godina izgrađeno nešto veće za zapošljavanje građana. Sada smo u situaciji da to uradimo. U protekle 4 godine u Bačkoj Palanci je dobro obavljen posao, čelnici su shvatili kako funkcioniše država na lokalu i zato ih moramo podržati, kako bi nastavili put razvoja. Mora se svako mesto sagledati i videti šta je to što je neophodno da se uradi. Moje mišljenje je sledeće:
– vratiti komunalne delatnosti u nadležnost mesnih zajednica. Predlažem budućim odbornicima da upute zahtev nadležnom sudu za tumačenje da li je vraćanje obavljanja komunalnih delanosti mesnim zajednicama po zakonu ili nije.
– sportske hale u Gajdobri i Despotovu i novu u Mladenovu objediniti sa sportskom halom u Bačkoj Palanci. Sportske hale su neophodne, ali njima treba upravljati i finansirati ih sa jednog mesta.
– odlučno zahtevati od ministarstva za infrastrukturu da se izgradi put od mosta do obilaznice, a potom i srede putevi prema naseljenim mestima
– rešiti imovinskopravne odnose u pristaništu i potom ga koristiti maksimalno
– regatnu stazu koja je proglašena za projekat od nacionalnog interesa izgurati do kraja, naravno uz pomoć pokrajine i države
– završiti kanalizacionu mrežu u Mladenovu i izgraditi sportsku halu
– završiti gasifikaciju svih naseljenih mesta opštine, za šta je urađena projektna dokumentacija
– spojiti Gajdobru i Novu Gajdobru pešačkom i biciklističkom stazom
– vratiti Pivnicama epitet poljoprivrednog mesta sa tradicijom
– sagledati mogućnosti aktiviranja proizvodnih hala u Obrovcu, Despotovu, Paragama, Tovariševu
– Neštin i Vizić moraju dobiti most, to je strateški neophodan objekat, koji će i investiciono otvoriti Bačku Palanku
– predlog voćara iz Neština i Vizića da se udruže sa voćarima iz opštine Beočin i naprave hladnjaču za voće
– videti šta je neophodno da se uradi u Čelarevu
Deo opozicije u Srbiji čine partije propalog DOS-a. Njihov program je kratak i jasan – skinuti i srušiti Aleksandra Vučića. Ima opozicije koja ima svoj program i izlazi na izbore, ali ima i stranaka koje tako dobro rade da ne mogu da skupe ni potreban broj potpisa podrške kako bi izašle na izbore. Oni koji misle da uđu u vlast moraju da znaju da je teško doći do cenzusa od 3%. U Vojvodini ne treba zaboraviti autonomaše koji su se sada samo malo drugačije rasporedili, ali i dalje sa istim programom – da naprave državu Vojvodinu. Vojvodina je uvek bila u Srbiji. Njihov scenario se zna: ako pobede proteraće Slovake, Mađare, Rumune… Rusine će ostaviti da bi rekli kako su višenacionalna sredina, a „dođoše“ će, kako kažu, vratiti tako odakle su došli. Pa svi smo mi u Vojvodini došli od nekud. Takvima ne smemo dozvoliti niti dati ni jedan jedini glas na izborima 21. juna. Ne mi, koji smo 1988. pripojili Vojvodinu matici.
Aleksandar Vučić je neko koga moramo čuvati i sačuvati i njega i njegovu porodicu. Bez njega na čelu Srbije nema napretka, staće sve. Ako dozvolimo da se to desi, nismo dostojni ni Srbije ni Aleksandra Vučića. Tako to ja vidim.
Nikada lakše nije bilo biti koalicioni partner nego kada je na čelu Aleksandar Vučić. Oni koji čine koaliciju sa SNS ono što je dobro pripišu sebi, što nije prebace Vučiću. Želim SNS da ima što manje koalicionih partnera, jer oni za sebe biraju najbolja mesta sa najmanje rada i odgovornosti, a daju sebi za pravo da ucenjuju. E zbog toga SNS na svim nivoima treba da osvoji većinu, da može da bira da li će i sa kim u koaliciju.
Moram da kažem ono što mi se ne sviđa u Bačkoj Palanci – koalicioni partner čiji je čelnik sposoban, dobar i veran SNS, ali na lokalu ubeđuje naprednjake da pređu u njegovu partiju. Obećava, po nekog zaposli, a u stvari samo brine za nekolicinu svojih ljudi kako bi zauzeli što bolja mesta u višim organima vlasti.
Osvanuće 21. jun 2020. – svi na izbore, olovka, naočare, listić, lična karta. 3 listića: rozi, plavi i jorgovan boje. Na rozom listiću tražite broj 1 – nosilac liste Branislav Nedimović, a na 52. mestu na listi naša Tamara Pilipović.
Plavi listić, takođe zaokružite broj 1 – nosilac liste Igor Mirović, a našu opštinu predstavljaju Aleksandar Đedovac, Milica Jurić i Milan Kraguljac.
Listić jorgovan boje naravno zaokružite broj 1 – nosilac liste je dosadašnji predsednik opštine Branislav Šušnica, do njega Mita Lačanski i redom kandidati za odbornike, vredni i radni.
Razmislite o svojoj deci, glasajte po srcu za budućnost Srbije i za našu decu.
Živela Srbija, živela Vojvodina u Srbiji, živela Bačka Palanka u Vojvodini i Srbiji, živeo predsednik SNS i svih građana Srbije Aleksandar Vučić!
Vaš Mihalj Braca Kertes“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here