Дачић расписао изборе за 3. април

Право да предложе своје кандидате имају странке или други предлагачи, до 12. марта у поноћ

96
Фото: Free Images

БЕОГРАД – Председник Скупштине Србије, Ивица Дачић у среду (02.03.), расписао је изборе за председника Републике Србије за 3. април.


Дачић је одлуку о расписивању председничких избора потписао у подне у парламенту, а избори ће бити одржани истог дана када и парламентарни и локални избори. Он је навео да одлука ступа на снагу објављивањем у Службеном гласнику, па ће изборне радње почети одмах. Дачић је позвао све кандидате да се пријаве за председничке изборе.

– Данас почињу изборне радње, а желим да протекну у демократској и фер атмосфери и да дају допринос по стабилност Србије, будућност Србије и свих грађана – рекао је Дачић.

Пожелео је свим учесницима избора срећу и много гласова, јер, како је рекао, то је оно што ће на крају бити врховни судија – мишљење грађана. Дачић је поновио да је изборе расписао у складу са Уставом и Законом, који прописују да се председнички избори расписују 90 дана пре истека мандата председника Републике, а не смеју бити одржани мање од 30 дана од расписивања.

– Сходно томе, пошто мандат председника Србије траје до краја маја, а имајући у виду да до 3. априла има више од 30 дана, управио сам расписао изборе – рекао је Дачић и додао да право да предложе своје кандидате имају странке или други предлагачи, до 12. марта у поноћ, а то је рок који важи и за остале изборе, ванредне парламентарне и локалне, који ће се такође одржати 3. априла.

Дачић је рекао и да се, када је реч о председнику Републике, у прописима не спомиње његов технички мандат – већ његов мандат траје до краја маја, у пуном капацитету, без обзира на расписивање избора, док је влада у техничком мандату, а парламент распуштен.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here