Отворена сва бирачка места и у општини Бачка Паланка

Ево шта Вам је потребно за гласање и који листићи су важећи

837

У недељу, 17 децебмра, у 7 часова отворена су гласачка места и грађани могу до 20 часова доћи да изврше своју Уставом загарантовано право и гласају.


У бирачки списак у општини Бачка Паланка уписано је 45.325 грађана са правом гласа. Гласање се обавља на 43 бирачка места у општини Бачка Паланка, 19 у граду и 24 бирачка места су у селима општине. 

У Србији се данас одржавају ванредни парламентарни, покрајински и локални избори, укључујући и град Београд. Грађани бирају посланике у Скупштини Србије, парламенту АП Војводине и одборнике у 65 градова и општина. Бирачка места отворена су данас од 7 до 20 сати.

Избори 2023 одржавају се нешто више од годину и по дана од претходних парламентарних, градских и председничких избора, који су одржани 3. априла 2022. године. Према подацима Републичке изборне комисије (РИК) коначан број бирача са правом гласа на парламентарним изборима је 6.500.666.


Кренули сте на гласање, застали код улазних врата стана и запитали се шта вам од докумената треба да би вам дозволили да заокружите бирачки листић? Одговор је следећи: лична карта или пасош, односно документ са фотографијом и ЈМБГ-ом, на основу којег доказујуте идентитет.

То је почетак, али не и све шта треба да знате о процесу гласања, шта сме, шта не сме да се ради или унесе на бирачко место. Пред вама је кратак водич о гласању на овогодишњим парламентарним, председничким, београдским и локалним изборима, наводи Блиц.

Шта понети на гласање?

На бирачко место се одлази са важећом личном картом или неким другим службеним документом, попут пасоша. Важно је да документ има фотографију и ЈМБГ, чиме се доказује идентитет. Грађани могу да понесу и личну карту којој је истекао рок, али у том случају морају да понесу и потврду МУП-а да су поднели захтев за издавање нове.

Иако је на кућне адресе већине грађана са правом гласа стигао и позив за гласање на изборима, није неопходно имати га код себе приликом доласка на бирачко место. Прецизније, ако позив није понео, чланови бирачког одбора бирача на основу документа који је понео за индетификацију проналазе у бирачком списку.

Прскање спрејом и УВ лампа

По утврђивању идентитета, бирач се потписује у изводу из бирачког списка, након чега добија гласачки листић са именима кандидата. У међувремену, бирач пролази контролу кажипрста УВ лампом, као доказ да није већ гласао, а затим и прскање спрејом, како не би на другом месту могао да понови гласање.

Пошто у простору за гласање заокружи број испред кандидата за кога се определио, листић убацује у гласачку кутију. Уколико их има више, потребно је обратити пажњу у коју кутију се убацује који листић (разликују се по боји), како би глас био валидан.

Овако гласа онај ко не може сам да попуни листић

Они који из неког разлога не могу сами да попуне гласачки листић (особе са инвалидитетом, слепи или слабовиди, неписмени), имају право да на бирачко место поведу онога ко ће му у томе помоћи и гласати на онај начин како бирач одреди. У записнику о раду бирачког одбора води се оваква евиденција, и бележи се колико је бирача гласало уз помоћ друге особе.

Ако не можете да дођете до бирачког места

Бирач који не може да дође до бирачког места (најчешће болесне и непокретне особе), о томе да желе да гласају обавештавају бирачки одбор најкасније до 11 сати на дан гласања. Након тога, и након потврде да је таква особа уписана у бирачки списак, три члана бирачког одбора (по налогу председника комисије) који су и представници три изборне листе, спроводе гласање.

Важећи листићи

Гласачки листићи са дописаним разним паролама, порукама, цртежима, спортским и филмским јунацима биће важећи ако је бирач претходно заокружио или подвукао име кандидата. Заокруживање редног броја кандидата, али и подвлачење само имена и/или презимена кандидата, као и заокруживање или подвлачење имена или дела имена предлагача кандидата, сматраће се такође важећим гласом. Листић ће бити важећи и ако је могуће утврдити за кога је гласано, без обзира на то што су имена других кандидата или називи других предлагача кандидата прецртани.

Неважећи листићи

Неважећи гласачки листић је онај који није попуњен, или листић који је тако попуњен да се не може поуздано утврдити за ког кандидата се бирач определио. Неважећи је и онај на коме се гласач определио за више од једног кандидата.

Како се расподељују неважећи листићи

Неважећи, или “бели листићи”, не припадају никоме. Међутим, пошто утичу на излазност, могу и на резултате избора: за републичке и градске на број мандата, за председничке о томе да ли ће шеф државе бити изабран у првом или другом кругу.

Неважећи листићи, у случају председничких избора, подижу број гласова које мора да освоји првопласирани кандидат да би победио у првом кругу.

Шта је забрањено на бирачком месту?

На бирачком месту постоји и неколико забрана, од тога да није дозвољено задржавање свих оних који нису укључени у спровођење избора, до коришћења мобилних телефона, фотоапарата и камера. Такође, уколико дође до нарушавање реда на бирачком месту, у том случају је могуће прекинути гласање на њему, што се све уноси у записник.

Ако је прекид гласања трајао дуже од једног сата, оно се продужава за онолико времена колико је прекид трајао.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here