Отворена бирачка места у општини Бачка Паланка

431

Држављани Републике Србије данас, 16. јануара, излазе на Републички референдум ради потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије.

Грађани се на референдуму изјашњавају о референдумском питању: „Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?“ и на гласачком листићу се изјашњавају заокруживањем речи „да“ или речи „не“.


Устав се мења у области правосуђа да би се српско законодавство ускладило са европским у процесу приступања Србије Европској унији (ЕУ), а промене се односе на начин избора судија и тужилаца како би се смањио утицај политике у овом процесу. Њих више неће бирати Скупштина Србије, већ Високи савет судства (ВСС) и Високи савет тужилаца (ВСТ).

Овога пута, за успех референдума, није потребан цензус изашлих од 50 одсто грађана, плус један, већ ће се одлука донети већином гласова изашлих.

На територији општине Бачка Паланка право гласа има 45.654 пунолетних грађана. Као и до сада, гласа се на 19 бирачких места у Бачкој Паланци и 24 бирачка места по селима општине, која су се отворила у 7.00 а затварају се у 20.00 часова.


Бирачка места у Бачкој Паланци отворена без неправилности

Своје гласачко право становници општине Бачке Паланке могу искористити на једном od 43 бирачка места, 19 у Бачкој Паланци и  24 бирачка места у осталим насељеним местима општине. 

Председник општинске изборне комисије, Ђорђе Појужина, изјавио је за БАП ВЕСТИ да су јутрос у 7 часова сва бирачка места у општини Бачка Паланка отворена без икаквих неправилности.

„Једина измена овога пута је што је бирачко место број 13, које је до сада било лоцирано у објекту Шумске управе измештено, због неприступачности на локацију, у Основну школу „Свети Сава“ у Бачкој Паланци. Апелујемо на све гласаче да се приликом доласка на бирачко место придржавају свих епидемиолошких мера у циљу спрачавања ширења вируса Ковид-19. Сви гласачи су обавезни да носе маске и придржавају се прописане раздаљине.

Особе које су позитивне не вирус Ковид-19 или се налазе у изолацији, потребно је да обавесте Бирачки одмор о немогућности доласка на бирачко место како би им се омогућило гласање код куће“ – изјавио је Ђорђе Појужина.

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here