Почела je изборна тишина, траје до недеље у 20 сати

У недељу се грађани опредељују за председника Србије између осам кандидата, док ће се на листићу за избор народних посланика наћи 19 листа.

157
Фото: Тањуг

У поноћ је почела изборна тишина, уочи председничких, парламентарних и локалних избора 3. априла, и трајаће до затварања бирачких места, у недељу у 20 сати.


Током изборне тишине, забрањена је изборна пропаганда, одржавање предизборних скупова на јавним местима и објављивање процене изборних резултата. Током изборног дана, на бирачком месту и на 50 метара од биралишта забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала.

Уколико се та одредба не испоштује, бирачки одбор се распушта, а гласање на том гласачком месту се понавља. Забрана изборног оглашавања односи се на традиционалне медије, али не и на интернет или на рекламе на билбордима.

Грађани Србије у недељу ће бирати председника Републике, као и нови сазив парламента, док ће локалну власт бирати житељи 13 самоуправа. Парламентарни и локални избори расписани су 15. фебруара, а председнички 2.марта. За председника Србије, грађани се опредељују између осам кандидата, док ће се на листићу за избор народних посланика наћи 19 листа.

Такође, нове одборнике добиће скупштине градова Београда и Бора, као и скупшине општина Аранђеловац, Смедеревска Паланка, Лучани, Медвеђа, Књажевац, Бајина Башта, Дољевац, Кула, Кладово, Мајданпек и Сечањ.

Рок за утврђивање изборних резултата на бирачком месту и достављање изборног материјала локалној изборној комисији је 4. април до 8 сати, док збирни извештај о резултатима гласања, Републичка изборна комисија доноси у року од 96 сати од затварања бирачких места.

Комисија у року од 10 дана од објављивања укупног извештаја о резултатима доноси решење о додели мандата кандидатима за посланике у новом сазиву парламента, са изборне листе по њиховом редоследу, а у том року издаје и уверење о избору за председника Републике.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here