Убедљива победа Вучића на председничким, цензус је прешло 12 листа на парламентарним изборима

1562

Према пројекцијама Ипсос/Цесида у Народну скупштину ући ће 12 листа, од којих је пет мањинских, док је лидер СНС-а Александар Вучић однео победу на председничким изборима у првом кругу. РИК је саопштио да ће прелиминарни резултати избора бити познати у 20 часова.

Резултати парламентарних избора на основу 81,29 одсто обрађеног бирачког тела

РИК је објавио резултате парламентарних избора на основу 87,07 одсто обрађених бирачких места, односно 81,29 одсто обрађеног бирачког тела.

Цензус је прешло 12 листа, од којих је пет мањинских.

Највише гласова добила је листа Александар Вучић – Заједно можемо све – 42,9 одсто (121 мандат), Мариника Тепић – Уједињени за победу Србије – 13,5 одсто (38 мандата), Ивица Дачић – премијер Србије – 11,4 одсто (32 мандата), Др Милош Јовановић – Нада за Србију – 5,4 одсто (15 мандата), Морамо – 4,6 одсто (12 мандата), Бошко Обрадовић – Српски покрет Двери – ПОКС – 3,9 одсто (10 мандата), Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка Заветници – 3,8 одсто (10 мандата).

Од мањинских странака у парламент улазе, Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор – 1,6 одсто (5 мандата), Муфтијин аманет – Странка правде и помирења – 1 одсто (3 мандата), Заједно за Војводину – Војвођани – 0,7 одсто (2 мандата), СДА Санџака – Др Сулејман Угљанин – 0,5 одсто (1 мандат) и Коалиција Албанаца долине – 0,3 одсто (1 мандат).

Резултати председничких избора на основу 81,39 одсто обрађеног бирачког тела

РИК је објавио резултате председничких избора на основу 87,25 одсто обрађених бирачких места, односно 81,39 одсто обрађеног бирачког тела.

Александар Вучић је према њима однео победу у првом кругу са 60,23 одсто освојених гласова, док је на другом месту Здравко Понош са 17,01 одсто освојених гласова.

Грађани Србије јуче су гласали за председника Републике, народне посланике, као и за локалне скупштине у Београду, Бору и још 12 општина. Излазност је била око 60 одсто.

Обрађено 59 одсто гласачког материјала у Београду

Извештач РТС-а јавља да је према подацима Градске изборне комисије Београда обрађено 59 одсто гласачког материјала.

Према тим резултатима, одборнике у градској скупштини имаће листа „Александар Вучић – Заједно можемо све“, листа „Владета Јанковић – Уједињени за победу Београда“, листа „Морамо“, листа „Тома Фила – градоначелник Београда“, коалиција НАДА, Заветници и коалиција Двери-ПОКС.

Градоначелника Београда бираће 110 одборника градске скупштине.


Према пројекцијама Ипсос/Цесида, Александар Вучић је однео победу на председничким изборима у првом кругу, док је на другом месту био Здравко Понош.

На парламентарним изборима највише гласова освојила је листа Александар Вучић – Заједно можемо све. У Скупштину Србије улазе још посланици са листа Уједињени за победу Србије, СПС, Нада, Морамо, Патриотски блок и Заветници, као и 5 мањинских партија.

Право гласа на председничким и парламентарним изборима имало је 6.502.307 бирача, а за око 100.000 бирача са подручја Косова и Метохије гласање на изборима организовано је у најближим општинама централне Србије.

Грађани су могли да гласају на председничким изборима за осам кандидата, а на парламентарним изборима могли су се определити између 19 листа.

У два града, Београду и Бору, гласало се за састав локалних парламената, као и за одборнике у општинама Аранђеловац, Смедеревска Паланка, Севојно, Лучани, Књажевац, Медвеђа, Бајина Башта, Дољевац, Кула, Кладово, Мајданпек и Сечањ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here