Javite za ljude koji žive na ulici, pomozite

1307

BAČKA PALANKA: Zima je pokazala svoju ćud, proteklih dana niske temperature delom su paralisale život, a nadležni u Bačkoj Palanci angažovali su se da pomognu beskućnicima, ali i onima koji imaju krov nad glavom, ali su sami, stari, bolesni i treba im pomoć.

Centar za socijalni rad – Bačka Palanka; Foto: Dnevnik

Socijalni radnici pozivaju komšije, poznanike, rodbinu da budu njihovi saradnici

Direktorka Centra za socijalni rad u Bačkoj Palanci Vera Petrović, ovih dana oglasila se putem medija i, između ostalog, saopštila da, trenutno, u sistemu ove Ustanove postoji dvoje beskućnika kojima je Centar u ove hladne dane pružio adekvatnu pomoć.

– Dvoje beskućnika koji su nam poznati dobili su novčanu pomoć za kupovinu lekova – rekla je Petrovićka. – Jedan beskućnik, zbog izuzetno niskih temperatura pristao je da bude smešten u Prihvatnu stanicu ovdašnjeg Gerentološkog centra. Smeštaj u Prihvatnoj stanici obezbeđen je za period od mesec dana, ali korisnici samovoljno napuste smeštaj kada oni to žele. Imamo i korisnicu koja nije beskućnik, ima pomoć prijatelja, ali od Centra dobija novčanu pomoć i više puta je smeštana u Prihvatnu stanicu, ali nije htela duže da ostane.

U Centru kažu da postoje i oni ljudi koji imaju svoje kuće, ali žive sami, vrlo često su i bolesni, nemaju ogrev. Brigu o njima preuzima Centar za socijalni rad, ukoliko su prijavljeni u ovoj ustanovi.

– Ukoliko su nama poznati, mi prihvatamo i ovakve slučajeve mada formalno nije reč o beskućnicima – objašnjava direktorka Vera Petrović. – Oni uglavnom koriste usluge geronto domaćice, jer ne žele da budu smešteni u dom, ali ipak zavise od tuđe pomoći. Njih obilaze i rođaci i rodbina, a koriste i socijalnu pomoć i tuđu negu.

Vera Petrović je apelovala na Palančane kao i stanovnike sela u ovoj opštini, da ako znaju za nekog ko je ili na ulici, ili mu je potrebna bilo kakva druga pomoć (hrana, ogrev, lekovi…) da jave Centru kako bi se adekvatno reagovalo i pružila neophodna pomoć.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here