Jедна од најгорих суша у последњих 500 година у Европи

"Последице озбиљне и дуготрајне" 

359
Фото: Pixabay

Професор Владимир Ђурђевић, климатолог са Института за метеорологију каже за РТС да је једна од најгорих суша у последњих 500 година погодила Европу. Истиче да су нивои наших великих река, Дунава и Саве, месецима на минимуму.


Климатолог Владимир Ђурђевић рекао је за РТС да су температуре од 40 степени и невреме које је уследило у Западној Европи прогнозирани неколико дана унапред, али да је неопходно ефикасније упозорење за грађане.

„Карика која недостаје је како те прогнозе ефикасно саопштити грађанима, како могу релативно лако да буду упозорени и да активности одложе за касније. Такви системи постоје у Америци, када грађани добијају поруку упозорења. Постоји инцијатива да се такав систем направи глобално“, објашњава Ђурђевић.

Додаје да у преко 99 одсто случајева временске прогнозе су добре, те да јасно најављују невреме.

„Препорука за људе када виде да се дешава нешто необично или да долази до нагле промене времена, погледају сајт РХМЗ-а да ли има упозорења. Уколико упозорење постоји, грађани треба да одложе своје активности које могу да буду ризичне“, савет је Ђурђевића.

„У јуну и јулу оборени рекорди“

Климатолог истиче да је ово једна од најгорих суша у Европи у последњих неколико деценија.

„У нашој земљи имамо краткотрајно олакшање по питању суше. У неким деловима Европе то олакшање се није десило. Суша још увек није готова и зато не можемо да кажемо да ли је најгора или једна од најгорих, али је сигурно једна од најгорих у последњих 500 година“, истиче Ђурђевић.

Истиче да су у јуну и јулу оборени температурни рекорди.

Објашњава да осим метеролошке, постоји хидролошка, пољопривредна и социо-економска суша.

„Суша се дуго развија и траје, а после је потребно дуго времена да се ствари врате на пређашње стање. Не може једна епизода падавина да реши сушу. Морали бисмо да имамо неколико месеци падавина изнад просека да би се ствари вратиле у нормалу“, наводи Ђурђевић.

„Последице озбиљне и дуготрајне“ 

Климатолог додаје да ће последице због суше бити веома озбиљне, дуго осећати, као и да ће бити потребно „неколико месеци суфицита падавина да се вратимо у нормалне токове“.

„Нивои наших великих река, Дунава и Саве, месецима се крећу на минимуму“, истиче Ђурђевић.

Какве се температуре очекују наредних дана 

Климатолог каже да прогнозе показују да ћемо наредних неколико дана имати паузу од високих температура, али да ће се оне вратити у наредних десетак дана.

„Неће бити високе вредности температура као пре епизоде са падавинама, али ће бити више у односу на очекиване вредности. Температуре почетком септембра биће изнад просека“, каже Ђурђевић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here