Još uvek važi povraćaj bebi-poreza

591

Pravo na povrat poreza na dodatu vrednost na opremu i hranu za bebe moći će da se ostvari do 1. jula ove godine, do kada je odložena primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodica s decom.


Tako roditelji svoje zahteve za refundaciju mogu da podnesu Poreskoj upravi od 1. do 15. februara.

Uz zahtev se prilažu i fiskalni računi za kupljenu hranu i opremu za bebe. Pravo na povraćaj PDV-a može da se ostvari samo za nabavku mleka za odojčad, kašica, krevetaca, kolica, stolica za hranjenje, stolica za kola, kao i za pelene.

– Roditelj ili staratelj može da ostvari refundaciju PDV-a najviše u iznosu do 75.029,08 dinara. I to u prvoj godini starosti bebe do 42.873,76 dinara, a od prve do druge godine starosti u iznosu do 32.155,32 dinara – objašnjavaju u Poreskoj upravi Srbije.

Pravo na povraćaj PDV-a nemaju svi roditelji i staratelji novorođene dece. Prvi uslov za ostvarivanje ovog prava je da je ukupan neto prihod roditelja, odnosno staratelja bebe u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju, ostvaren u iznosu manjem od 1.028.970,29 dinara.

– Drugi uslov je da je ukupna imovina roditelja, odnosno staratelja bebe na koju se plaća porez na imovinu u skladu sa propisima kojima se uređuju porezi na imovinu, manja od 25.081.150,62 dinara – objašnjavaju poreznici.

Obrazac zahteva za povraćaj PDV-a na opremu i hranu za bebe može da se preuzme sa internet stranice Poreske uprave.

Do sada su postojala dva roka za predaju zahteva za povrat PDV-a na opremu i hranu za bebe – februarski i drugi, „letnji“ rok, tokom prvih 15 dana jula. S obzirom na to da upravo od 1. jula počinje primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, usvojenog pred Novu godinu, ovaj zimski rok će praktično biti poslednji koji roditeljima donosi pravo povrata PDV-a. Ubuduće će, umesto povrata PDV-a za roditelje slabijeg imovinskog stanja, svi roditelji novorođenih beba imati pravo na poseban jednokratni dodatak. Ovaj takozvani paušal za nabavku opreme za dete biće im isplaćivan zajedno s roditeljskim dodatkom, na koji takođe imaju pravo roditelji sve novorođene dece. Tačan iznos ovog paušala propisaće Vlada Srbije, na predlog ministra nadležnog za socijalna pitanja.

– Zahtev za povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe, sa fiskalnim računima, podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave Republike Srbije, koja posle sprovedenog postupka kontrole u roku od 30 dana izdaje rešenje kojim se utvrđuje pravo na povraćaj PDV-a ili rešenje kojim se zahtev odbija – objašnjavaju u Poreskoj upravi.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here