Како ће нам прерачунавати кубике гаса у киловате

И колико ће то да нас кошта

840
Фото: Pixabay

За месец дана на рачунима за утрошени гас добијаћемо другачије обрачуне. На њима више неће писати број утрошених кубика, већ киловат-часова. Иако из Србијагаса уверавају да нас ова промена неће „ударити по џепу“, сваки потрошач би хтео да зна по којој рачуници ће се кубици претворити у киловат-часове и – колико ће то да нас кошта. Како сада ствари стоје – од кубика гаса ће се добијати нешто више киловат-часова топлоте него што пише на веб страницама српских дистрибутера гаса, што значи да ће ти киловат-часови – бити јефтинији. У коначном резултату то значи непромењен рачун. Бар за сада.


Стручњак за енергетску ефикасност Слободан Јеротић, за портал Н1 истиче да прелазак са наплате према кубном метру на наплату према киловат-сату (kWh) не би смео да промени односно увећа трошкове домаћинства, јер се суштински потрошња гаса не мења.

Он истиче да, према стандардима у Србији, кубни метар гаса садржи 9,24 киловат-часова топлотне енергије.

„Можемо да сматрамо да је податак о топлотној моћи гаса од 9,24 kWh/m3 до 9,30 kWh/m3 тачан и да у тим границама треба да буде и основица за обрачун по новом моделу који ступа на снагу 1. октобра ове године“, каже Јеротић за портал Н1.

Међутим, Агенција за енергетику већ је усвојила Одлуку о изменама и допунама методологије за одређивање цене природног гаса за јавно снабдевање, у којој се наводи да ће се постојећи тарифни елементи изражени у кубним метрима делити бројем – 10,26.

Ово, практично, значи да држава рачуна да кубик гаса ослобађа већу топлотну моћ – ону од 10,26 киловат-часова.

То, даље, значи да ће нам на рачунима за сваки утрошени кубик гаса писати 10,26 киловат-часова, а не 9,3 киловат-часова или 9,5 киловат-часова колико и сами дистрибутери гаса наводе на својим сајтовима.

Ипак, рачуни не би требало да буду већи, јер и сам Србијагас на свом сајту наводи да ће цена од октобра за киловат-час гаса бити нижа – 3,42 динара. Та цена одговара топлотној моћи од 10,26 киловат-часова, док би цена која одговара топлотној моћи од 9,5 киловат-часова била 3,67 динара.

Дакле – трошићемо више киловат-часова, али по нижој цени. За сада.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here