Ko može da overi zdravstvenu knjižicu bez odlaska na šalter

Iako smo papirne knjižice zamenili elektronskim, mnogi će ipak morati da čekaju u redovima za overu.

869
Foto: Ilustracija/021

Poslodavci koji redovno izmiruju svoje obaveze i uplačuju doprinose za zdravstveno osiguranje, više ne moraju da odlaze na šaltere kako bi overili zdravstvene kartice zaposlenih, to će ubuduće raditi Repueblički fond za zdravstveno osiguranje umesto njih.


Automatska overa kartica počela je kao pilot projekat krajem juna sa desetak poslodavaca, a od ovog meseca obuhvaćeni su svi poslodavci koji redovno izmiruju dospele doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje, penzioneri i članovi njihovih porodica.

Zdravstvene kartice se automatski overavaju i nezaposlenima koji primaju novčane naknade od Nacionalne službe za zapošljavanje, monasima, Romima, licima starijim od 65 godina, žrtvama nasilja…

Preduslov da se uzbegne čekanje u redovima i odlazak na šalter za overu zdravstvenih knjižica bio je da se papirne knjižice zamene elektronskim karticama.

Nove elektronske zdravstvene kartice do sada je dobilo oko 6,5 miliona od ukupno, 6,9 miliona osiguranika.

Vrsilac dužnosti direktora RFZO Verica Lazić kaže da automatska overa trenutno nije moguća za osiguranike samostalnih delatnosti, kao i za osiguranike poljoprivrednike i članove njihovih porodica, s obzirom na to da Poreska uprava trenutno nije u mogućnosti da dostavi podatke o plaćenim doprinosima za navedene kategorije osiguranika u elektronskom obliku. Za te osiguranike overa se i dalje obavlja na šalteru filijala i ispostava Republičkog fonda.

Automatska overa nije moguća ni za starije od 18 godina koji su na školovanju i studente do 26 godina koji su osigurani kao članovi porodice, zbog dostave potvrde da su na redovnom školovanju.

Procene su da se automatskom overom zdravstvenih knjižica uštedi oko 500.000 sati, koje su zaposleni trošili u redovima isped šaltera, ali i oko milion i po evra.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here