Ko otpočne biznis, pola godine će biti oslobođen poreza

921

Početnici u biznisu tokom sledeće godine mogli bi da računaju na razne povlastice – biće oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa tokom šest meseci, ali i taksi i naknada.


Ko otpočne biznis, pola godine će biti oslobođen poreza

Ovo su samo neke od mera koje se nalaze u Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije koji je usvojila Vlada Srbije, i čija primena bi mogla da počne tokom sledeće godine.
Jedna od olakšica odnosi se na plaćanje, odnosno neplaćanje poreza i doprinosa na zarade tokom prvih šest meseci rada.
„To bi se odnosilo i na vlasnike i sve zaposlene. Konkretnije, mera se odnosi na one koji sa biroa rada započinju posao i koji „povlače“ radnike sa biroa. To za državu ne bi bio veliki trošak jer im ona svejedno plaća zdravstveno osiguranje, a oni ne bi morali da plaćaju porez na doprinose i penziono“, kaže Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
Kako ističe, u NALED-u smatraju da bi ova mera trebalo da potraje godinu dana, ali da je za sada prihvaćena varijanta da to bude šest meseci. Jedna od mera koja je predložena, i usvojena, odnosi se na plaćanje nižeg poreza na dohodak za početnike u biznisu, kao i plaćanje nižih taksi i naknada. Obe mere trebalo bi da potraju godinu dana od započinjanja biznisa.
Sve ove mere Vladi je predložio NALED, a ona ih je usvojila, tako da su sada postale deo njenog dokumenta. U NALED-u, bivšoj organizaciji ministarke Ane Brnabić, navode da je njihova ideja da se pomogne nezaposlenima i početnicima u biznisu da “preguraju” prvu godinu.
„Kada počinju da rade, oni najpre legalno funkcionišu pa pređu u sivu zonu, ili odmah počnu da rade u sivoj zoni. Razlog tome je veliko finansijsko opterećenje sa kojim se od početka suočavaju. Malo je i nelogično da onaj ko praktično kreće od nule odmah počne da plaća i velike iznose za razne izdatke“, kaže Radak.
On navodi da bi tokom sledeće godine trebalo da počne da se radi na ovim merama, da se osmisle detalji, a nakon toga počne i primena. „Vlada se sa njima složila, i sada je na Ministarstvu finansija da osmisli detaljnije koncept. Međutim, to nije mali posao jer da bi neke od ovih stvari počele da se primenjuju, mora da se promeni i nekoliko zakona“, ističe on.
Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here