Brak „na čekanju“ zbog epidemije

Korona virus je glavni razlog što su mnogi mladenci prošle godine bili primorani da svoje, već unapred planirano venčanje otkažu.

412
Image by StockSnap from Pixabay

Epidemija korona virusa je prošle godine uticala na sve sfere života, pa tako i na sklapanje brakova. U Subotici je recimo sklopljeno za trećinu manje brakova nego što je to bilo 2019.godine.


Korona virus je glavni razlog što su mnogi mladenci prošle godine bili primorani da svoje, već unapred planirano venčanje otkažu. Samo u Subotici je prošle godine sklopljeno 180 brakova manje u odnosu na 2019. godinu. U nekoliko navrata se tako desilo ono što je pre bilo nezamislivo, a to je da matičari tokom vikenda nemaju posla. U normalno vreme naime subotom u Gradskoj kući zna da bude i do deset venčanja.

„Imamo čak 120 predmeta, koji su potpuno otkazani. Broj otkazanih venčanja je međutim mnogo veći. Procenjujemo da je to možda i 200 otkazanih venčanja, ali oni predmeti što su bili do kraja pripremljeni, njih je 120. Međutim, za ovu godinu smo mnogo obazriviji, za sada samo primamo termine, i ne želimo sve do poslednjeg momenta da pripremamo svu dokumentaciju, baš zbog ove epidemiološke situacije“, objašnjava Aranjka Kobrehel, zamenica matičara na knjizi venčanih.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Ove godine su već održana prva venčanja. Prošlog vikenda je sudbonosno „da“ reklo tri para. Mnogi mladenci su međutim već sada otkazali venčanja zakazana za proleće, a termine su rezervisali za leto i jesen, u nadi da će se epidemiološka situacija poboljšati.

„U pripremi imamo 107 venčanja, što je inače veoma mali broj zakazanih termina, to bude mnogo više, međutim, kao što sam rekla, mladenci su obazrivi, sačekaće poslednji moment da se zakaže venčanje“, kaže sagovornica RTV Vojvodine.

Što se tiče statistike za prošlu godinu, prosečna starost mladenaca je bila između 30 i 35 godina. Od ukupno 417 sklopljenih brakova, blizu polovina su bili mešoviti brakovi, a zaključeno je i 30 brakova između Subotičana i stranih državljana.

POGLEDAJTE: Kineska vakcina sutra stiže u Srbiju

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here