Broj zaraženih u Srbiji raste, učinite što je do vas da se zaštitite

854

Pre par meseci prognoze su bile da ćemo borbu sa korona virusom završiti krajem juna, umesto toga, danas nam se javljaju nova žarišta, a broj obolelih toliko raste da se na lokalnom nivou uvode i vanredne situacije.


Novi Pazar najkritičniji grad

Prvi među takvim slučajevima je Novi Pazar gde je trenutno i najkritičnije, a vanredna situacija zbog porasta broja obolelih uvedena je pre šest dana. Tada su na snagu stupile nove epidemiološke mere kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Odlukom su obuhvaćene mere zabrane okupljanja na javnim površinama više od pet osoba, zabrana organizovanja porodičnih veselja, ali i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata od 7 do 19 časova.

Za vreme rada ugostiteljskih objekata broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje, a obavezna je i distanca od dva metra između stolova. Takođe, zabranjeno je konzumiranje i upotreba nargila.

Premijerka Ana Brnabić zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, posetila je juče Novi Pazar kako bi se i lično uverila u situaciju u tom gradu u vezi sa epidemijom korona virusa.

Stigao je i kamion medicinske opreme u kom se nalaze, kako aparati, tako i sredstva za dezinfekciju i druga oprema poput skafandera, vizira i slično.

O problemima u Novom Pazaru govorio je i potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić koji je ukazao na problem nedostatka medicinskog kadra u ovoj opštini.

[rev_slider alias=“podunavlje-2-„][/rev_slider]

 

I u Tutinu vanredno

Posle Novog Pazara, situacija se pogoršala i u Tutinu, pa je odlukom Kriznog štaba i u ovoj opštini proglašena vanredna situacija. Donete su i mere zaštite koje podrazumevaju da se zabranjuje okupljanje u javnom prostoru više od pet osoba, ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova, uugostiteljskim objektima distanca između stolova mora biti minimum dva metra, a za istim stolom mogu sedeti najviše dve osobe sa distancom od dva metra.

Pored toga, u ugostiteljskim objektima je obavezno nošenje zaštitnih sredstava kako za radnike tako i za goste, a zabranjuje se korišćenje nargile.

Zabranjeno je i organizovanje svečanosti (svadbe, suneti, rođendani i drugo), a naređeno je pojačano čišćenje javnih površina i odnošenje smeća, kao i dezinfekcija prostora oko Doma zdravlja i Doma mentalno ometenih u razvoju.

Kragujevac neće španski i italijanski scenario

Porast broja zaraženih doveo je do vanredne situacije i Kragujevac. Koliko je pogoršano stanje govore i brojke, samo za jedan dan u Kragujevcu je registrovano 63 novih slučajeva, dok ih je za vreme epidemije za dva i po meseca bilo ukupno 68.

Zbog toga je zabranjena organizacija svih vrsta proslava i svečanosti, uvedeno je obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i ograničeno radno vreme ugostiteljskim objektima.

– Korona se širi velikom brzinom i narodu je očigledno potrebno naređenje i motka, da bi poštovao pravila. Gotovo svi zaraženi imaju od 17 do 35 godina, i uglavnom su se zarazili na proslavama. Oni zbog godina lakše podnose, ali su zato rezervoari bolesti i mogu da ugroze starije – rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić i naglasio da se mere uvode kako bi se izbegao španski i italijanski scenario.

Slične mere i u Vranju

Posle Novog Pazara, Tutina i Kragujevca, na red za vanrednu situaciju, zbog porasta broja novoobolelih, je došlo i Vranje. U tom gradu je za osam dana, od 19. do 27. juna, kako je naveo epidemiolog lokalnog Zavoda za javno zdravlje, potvrđeno 140 novoobolelih.

Lokalna samouprava pooštrava sve epidemiološke mere koje su u nadležnosti lokalne samouprave, a koje je propisao ZZJZ Vranje, kao i mere koje je proglasio Krizni štab Republike Srbije.

– Ove mere podrazumevaju pojačanje nadzora nad radom i sprovođenjem mera u gradu, kao šro su socijalna distanca, nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom prostoru, kao i okupljanje ljudi. Ograničenja rada ugostiteljskih objekata, za sada nema – rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

Žarišta bez vanredne situacije

Pored ovih lokalnih mesta u kojima je uvedena vanredna situacija, u Srbiji se javljaju i druga žarišta u kojima su uvedene određene mere, ali nije proglašena vanredna situacija.

Na prvom mestu po broju zaraženih nalazi se Beograd, ali to ne treba da bude iznenađujuće jer je u prestonici upravo i najveći broj stanovnika. Kako je i sama cirkulacija ljudi veća od ukidanja vanrednog stanja, došlo je i do porasta broja novoobolelih i to najviše među mlađom populacijom.

Prema poslednjim odlukama Kriznog štaba u Beogradu je od danas obavezno nošenje maski u gradskom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka. Za one građane koji to ne poštuju predviđene su i novčane kazne.

U Beogradu se kao žarište poslednjih dana posebno navodi studentska populacija, a direktorka Studentske poliklinike Marija Obradović potvrdila je da je trenutno preko 210 studenata pozitivno, a da se čeka rezultat za još 50 studenata.

Nove mere i za Užice

Gradski štab za vanredne situacije u Užicu doneo je niz mera radi sprečavanja širenja korona virusa u tom gradu jer je epidemiološka situacija u tom području ocenjena kao nestabilna i ne dobra.

Mere se, između ostalog, odnose obavezno nošenje zaštitinih maski u zatvorenom prostoru, trgovinskim i objektima koje pružaju usluge, javnim ustanovama, na Zelenoj pijaci, u javnom gradskom, prigradskom i taksi prevozu. Ne mogu se organizovati muzičke, zabavne i druge manifestacije, proslave i druga porodična okupljanja, a rad ugostiteljskih objekata ograničen je do 22 sata.

Porast broj obolelih u Kraljevu i Valjevu

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje od 33 uzorka iz Kraljeva koji su poslati na analizu, 16 je pozitivno. To je najveći broj novoobolelih u jednom danu od početka epidemije u Kraljevu. Od 17. juna registrovano je 60 obolelih od kovida 19 i taj broj je sada premašio ukupan broj registrovanih slučajeva u martu, aprilu i maju.

U Valjevu je takođe došlo do naglog porasta broja zaraženih. Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje za samo jedan dan otkriveno je 26 novoobolelih lica iz kontakta sa potvrđenim slučajem.

To je veliki porast s obzirom da je u poslednje dve nedelje u Valjevu zabeleženo ukupno 15-ak novozaraženih.

Očigledno je da se korona virus ponovo širi po različitim krajevima naše zemlje te je, više nego ikad, potrebno da se poštuju sve mere kako se situacija ne bi dalje pogoršavala.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here