Da li će COVID19 biti opravdanje za lošu vremensku prognozu?

404
Foto: morguefile.com

Svetska meteorološka organizacija upozorava da bi pandemija Covid-19 mogla da utiče na tačnost vremenskih prognoza širom sveta.


U saopštenju ove organizacije navodi se da su veliki sistemi za posmatranje vremenskih prilika kao što su sateliti, potpuno ili delimično automatizovani, ali da bi, nakon više nedelja trajanja pandemije, moglo da dođe do problema u vezi s popravkama, održavanjem i raspodelom posla.

Kako se navodi, i smanjen obim avio-saobraćaja utiče na predviđanje vremena i praćenje klimatskih uslova, jer se gube merenja o spoljnim temperaturama kao i brzini i smeru vetra do kojih se dolazilo tokom letova.

[wonderplugin_slider id=64]

 

„Iako se kvaliteta prognoze još nije pogoršao, sve je manja dostupnost posmatranja vremenskih prilika putem aviona, pa možemo očekivati postepeno opadanje pouzdanosti prognoze“, kažu u Svetskoj metereološkoj organizaciji.

Isto važi i ako se zbog pandemije COVID19 nastavi sa smanjenjem opservacija vremenskih prilika sa zemlje, naročito ako virus počne da utiče na sposobnost posmatrača da rade svoj posao u mnogim zemljama u razvoju gde se još primenjuju metode ručnog snimanja i opservacije vremena, upozoravaju meteorolozi.

Pogledaj: Ana Brnabić: Ovo je ratno stanje, ali povlačimo uredbu o informisanju

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here