Doktor saopštio broj hospitalizovanih, dobio prijavu za izazivanje panike

223
Foto: N1

Doktor Stevan Orelj, specijalista neurologije iz Sremske Mitrovice, ima problema u bolnici u kojoj radi, a sve je počelo kada je 6. jula na jednom blogu saopštio broj hospitalizovanih u njoj. To, do tad, nije radio Krizni štab u tom mestu. Protiv njega je anonimno lice podnelo krivičnu prijavu.


Predmet je, priča za N1, iz nepoznatih razloga izmešten u Rumu, iako je njegovo prebivalište u Sremskoj Mitrovici.

„Terete me za izazivanje panike i nereda“, pojašnjava šta piše u prijavi.

Ne znam čime sam to izazvao, jer sam objavio informaciju na blogu „Mitrovica na Savi“, koja je bila važna za građane srednjomitrovačke opštine i Srema, da 6. jula ima ukupno 15 hospitalizovanih pacijenata, kaže dr Orelj.

Nakon toga, već sutradan, sledi brza reakcija lokalnih struktura, kaže Orelj, koji je naveo da resorni načelnik za zdravstvo tada izjavljuje da „anonimna osoba iz bolnice mora da snosi pravne konsekvence“ zbog objavljivanja podataka koji su uznemirili građane Sremske Mitovice. Naprasno se oglašava Krizni štab, što do tada nije bila situacija, dodao je.

Posle dve nedelje, kaže, stigla je krivična prijava, od anonimne osobe.

Oops...
Slider with alias lotus_centar not found.

 

Inače, od 2. jula Infektivno odeljenje ove bolnice prima kovid pacijente, rekao je Orelj, koji dodaje da su se solidno organizovali.

Ta priča je na neki način ispolitizovana, načelnik za zdravstvo pokušava da mi podmetne sitne političke poene, jer sam lokalni odbornik u Sremskoj Mitrovici, Grupe građana „Grad za sve nas“, koja je osvojila 18 odsto, i koja je opoziciona, kaže.

U ovoj peticiji „Ujedinjeni protiv kovida“ se trudimo da se držimo struke odnosno profesije, ističe.

Orelj kaže da „nažalost veliki broj mladih kolega prima SMS poruke“ u kojima im najznačajniji političari kažu da su oni opozicija.

„Mi možemo da budemo samo profesionalna, medicinska opozicija, ne politička, jer se zalažemo za vraćanje dostojanstva medicini, kao važnoj struci u ovoj državi“, navodi doktor.

Navodi da ima satisfakciju jer je lokalni Krizni štab počeo da se oglašava, i da od tada ne želi da objavljuje podatke na Fejsbuku i blogu. Smatra da lokalni Štab verodostojno prenosi podatke. Inače, sada se, kako javlja reporterka sa N1, obraća tri puta nedeljno, a juče su saopštili da je 65 osoba hospitalizovano.

Što se tiče peticije, kaže da nije snosio nikakve posledice.

„Nažalost, neke moje kolege snose što indirektne što direktne konsekvence – pretnje otkazom, promenom radnog mesta, pretnjama da se njihovo ime ukloni sa liste onih koji su podržali peticiju“, rekao je. „Naglašavam, ovo je profesionalna peticija… Profesija da se drži profesije, a političari politike“.

Orelj je, na konstataciju članice Kriznog štaba Darije Kisić Tepavčević da među potpisnicima nema onih koji su stručni za epidemiologiju, rekao da su među potpisnicima najeminentniji pulmolog u zemlji, prof. Jovanović, zatim Radovanović, kao i brojni anesteziolozi i praktičari.

Reporterka N1 kaže da iz Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, na njen poziv, niko se nije odazvao.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here