Epidemiološka situacija u Bačkoj Palanci izrazito nepovoljna

4099

Epidemiološka situacija u Vojvodini je izrazito nepovoljna, pogotovo na teritoriji gradova Novog Sada, Sremske Mitrovice, Zrenjanina, Bačke Palanke, Vršca i Pančeva. Tu imamo evidentiran znatno veći broj zaraženih u odnosu na ukupnu populaciju i to su nam trenutno preteći izvori zaraze, izjavio je juče pokrajinski sekretar za zdravstvo, prof. dr Zoran Gojković. 


On je za Radio-televiziju Vojvodine izjavio da su u toku prethodna 24 časa 392 građana sa teritorije AP Vojvodine zaražena koronavirusom, od toga 208 na teritoriji grada Novog Sada i da je to najveći broj u toku jednog dana, od početka pandemije.

„To maksimalno opterećuje zdravstveni sistem, počev od primarne zdravstvene zaštite, jer samo na teritoriji grada Novog Sada u prethodna 24 časa 30 odsto je povećan broj pregleda u kovid ambulantama, za 12 odsto imamo povećanje broja hospitalizovanih pacijenata u odnosu na juče. Trenutno u Vojvodini imamo 116 pacijenata koji se leče u Kliničkom centru Vojvodine i skoro 300 pacijenata u ostalih devet bolnica na teritoriji cele pokrajine“, rekao je dr Gojković.

[rev_slider alias=“zivinastija“][/rev_slider]

 

Što se tiče broja zaraženih zdravstvenih radnika, on napominje da je u ovom trenutku situacija povoljna jer u Vojvodini imamo dvocifren broj zaraženih aktivnih zdravstvenih radnika, ali da se taj broj povećava iz dana u dan.

„U odnosu na prethodni dan, imamo 14 odsto više novozaraženih zdravstvenih radnika. Oni su najviše eksponirani, rade u izuzetno teškim uslovima, s obzirom na sve što nas je snašlo i o njima vodimo najviše računa“, kaže on.

Danas je sastanak Kriznog štaba u Beogradu u 12 časova, podseća dr Gojković i kaže da će se analizirati svi podaci, saslušati mišljenja svih članova Kriznog medicinskog štaba i da će se dati neke smernice i preporuke na koji način se dalje boriti i pokušati da ovu pandemiju sputamo i smanjimo brzinu prenosa virusa, što je, kako ističe, u ovom trenutku najvažnije.


Pogledaj: Tiodorović: Krizni štab sutra donosi nove mere

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here