Imunolog Janković: Sutra procena epidemiološke situacije, nismo za popuštanje mera

222
_Royalty Free Pictures

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je danas, pred sutrašnju sednicu Kriznog štaba, da je cilj da se analizira situacija, pa će se tek onda videti da li je potrebno nešto menjati, dodavši da epidemiolozi i on kao imunolog neće zagovarati popuštanje mera, jer i dalje postoji potencijal da se epidemija rasplamsa.


On je za RTS rekao da su i dalje visoki brojevi zaraženih, bolnice se nisu ispraznile, a i dalje postoji značajan broj preminulih na dnevnom nivou. Janković je poručio da je potrebno ispratiti situaciju do kraja.

Kako je rekao, uvek se pred sednicu Kriznog štaba spekuliše da li će neka mera biti promenjena, ali o tome je teško govoriti pre nego što se analizira situacija.

„Imamo mere koje su na snazi, bitno je da ih poštujemo, ako bude promena, javnost će biti obaveštena“, poručio je Janković.

Kaže da je svestan da su neke mere teške za privredu, ali da su ljudski životi najvažniji, a ne sme se zanemariti ni ekonomski efekat oboljevanja i umiranja.

„Nama je cilj kao lekarima da brinemo o zdravlju, što ne znači da ne postoji drugi legitimni način razmišljanja“, rekao je Janković.

Govoreći o procesu imunizacije, Janković je istakao da je potrebno da to bude što efikasnije. Janković je ukazao da, koliko god se uzdali u vakcine, sprečavanje kontakata i maske su i dalje ključ, jer bolest sprečavamo tako što se sprečava zaražavanje.


Pogledaj: Obaveštenje o imunizaciji na teritorije opštine Bački Petrovac

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here