Ivanuša: Prva polovina 2021. godine biće slična kao prošla

Bogate zemlje su prve obezbedile vakcine, ali je situacija za siromašnije zemlje vrlo neizvesna.

151
Foto: EPA-EFE (Alex Plavevski)

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša rekao da će prva polovina ove godine biti slična godini iza nas, jer je epidemija u toku, a za to vreme „vakcinacija još neće pokazati svoj maksimum.“


Ivanuša je naveo da ako vakcine budu dostupne i sprovede se masovna vakcinacija pre leta, možemo da očekujemo opušteniju drugu polovinu godine.

„To je zasad još optimističan pogled. Prethodnih nedelja tek su na globalnu scenu došle prve vakcine. Njihove su količine ograničene, pa ne možemo dati procenu kada tačno počinje masovna vakcinacija u Srbiji. Nadam se da ce započeti do leta, ali ćemo za preciznije procene ipak morati da sačekamo još neko vreme. Ja se nadam da ćemo u 2021. da odjavimo pandemiju, ali će nam odgovor na to pitanje dati budućnost kojoj mi možemo da doprinesemo našim odgovornim ponašanjem i vakcinisanjem“, rekao je Ivanuša za Blic.

Bogate zemlje su prve obezbedile vakcine, ali je situacija za siromašnije zemlje vrlo neizvesna.

„U toku prethodnih epidemija naučili smo se da bogate zemlje najpre pobrinu za svoje građane. Poslednjih godina SZO je puno radila na tome da se državama obezbedi što ravnopravnija dostupnost javno-zdravstvenim dobrima. U toku ove pandemije SZO i brojni partneri intenzivno su radili kako bi testovi, lekovi, medicinska oprema i vakcine bili dostupni svim državama. U Kovaks inicijativu SZO, koja ima za cilj ravnopravnu dostupnost vakcini, uključilo se preko 180 država, i bogate i siromašne. Plan je da se u 2021. godini preko ove inicijative obezbedi preko dve milijarde doza vakcina“, dodao je Ivanuša.

POGLEDAJTE: Kon želi da se krizni štab što pre raspusti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here