Janković: Od sutra ispitivanje kolektivnog imuniteta u Srbiji

969
Getty Images

Masovno testiranje na uzorku od oko 7.000 domaćinstava počinje u ponedeljak sa ciljem da se utvrdi stepen kolektivnog imuniteta i koliko je osoba razvilo antitela na korona virus, odnosno, koliko se zarazilo, a da nije imalo simptome, kaže imunolog Srđa Janković.

On je pojasnio da je do sada testovima zasnovanim na PCR metodi ispitivano da li je osoba zaražena Kovidom-19, dok će testiranje na uzorku populacije otkriti koliko je osoba razvilo antitela na virus i kako bi se došlo do odgovora da li smo stekli kolektivni imunitet.

Tako možemo da vidimo koji je odnos otkrivenih slučajeva infekcije prema ukupnom broju slučajeva koji se dogodio u populaciji. Od ovog odnosa zavisi i stepen kolektivnog imuniteta, na koji sada ne možemo da računamo“, rekao je Janković za TV Pink.

Objasnio je da je kolektivni imunitet situacija kada je većina ljudi u populaciji ili preležala zaraznu bolest ili je vakcinisana što sada, kaže, nije moguće jer vakcine nema.

Kako je rekao, istraživanje će se raditi na uzorku od 7.000 domaćinstava i naglasio da je važno da je taj uzorak sistematičan i dovoljno nasumičan, kako određena grupa ne bi bila previše zastupljena u uzorku.

„Ako je jedna grupa više zastupljena u uzorku, rezultat se teško može preračunavati na celu populaciju. Ovo se, inače, zove reprezentativni uzorak, i on se bira po metodologiji koja je odavno priznata za takve situacije“, naveo je Janković.

Na pitanje o uvođenju gradskog i međugradskog prevoza i ponašanju putnika, Janković je podvikao da je poželjno držati što veću distance, sedeti samo na obeleženim sedištima, nositi maske i rukavice.

Govorći o putovanjima, otvaranju granica i mogućem uvođenju zdravstvenih pasoša, Janković je kazao da je još rano za precizne mere i da je jedna od mera kontrola na granici, ali da je problem u tome što merenje temperature na granici zaustavlja samo one slučajeve koji već imaju simptome i što oni koji su u inkubaciji ili asimptomatski prenosioci ne mogu da budu otkriveni na taj način.

“Najverovatnije će se na većini granica, pa i na našoj tražiti negativan rezultat test koji će verovatni morati da bude urađen u poslednja 72 sata, ali ni to nije apsolutno pouzdano jer osoba na početku inkubacije može biti negativna na testu“, rekao je Janković i dodao da će oni koji doputuju nejverovatnije biti pod epidemiološkim nadzorom.

Kada su u pitanju letovanja, Janković savetuje građanima da ovog leta ostanu u Srbiji jer se, kaže, ne zna koliko brzo ćemo doći do kraja epidemijskog talasa.

Iako se smanjuje broj zaraženih u Srbiji, Janković napominje da još nije kraj epidemije i da još može da se pokvari sve što smo postigli zbog čega je ponovo apelovao da se izbegavaju kontakti osim onih koji su nužni.

Kako kažze, još ima osetljivih osoba koje virus može da pogodi i da ubije.

“Epidemija se bliži kraju, ali nećemo stići do kraja brzinom kojom želimo ako ne budemo odgovorno pratili sve mere. Izbegavanje kontakata je esencijalno“, poručio je Janković.


Možda će Vas zanimati:

Kon: Vanredno stanje može biti ukinuto relativno brzo

Od ponedeljka počinju da rade restorani i kafići

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here