Ко одлучује да ли ће ковид боловање бити плаћено 65 или 100 одсто плате

Шта се више поштује – препорука или закон?

702

Све је више запослених на боловању због ковида и све је више оних који се питају како фирма плаћа корона боловање или боравак у кући због изолације. Законски се исплаћује 65 одсто, а препорука Владе је да буде 100 одсто. Шта се више поштује – препорука или закон?


Закон о раду није се мењао и не прави разлику између ковид боловања или неког другог. То значи да су послодавци у обавези да исплате 65 одсто од зараде. Међутим, Влада је још у априлу прошле године препоручила да се исплаћује цела зарада, преноси РТС.

„Овај закључак не може директно да се примени, већ послодавац мора или колективни уговор у сарадњи са синдикатима да донесе или правилиник о раду, углавном неки општи акт, уколико нема тих општих аката може уговорима о раду код свих запослених да предвиди износ до 100 одсто плаћеног боловања за тих 30 дана“, каже Светлана Будимчевић из Уније послодаваца Србије.

Препорука је и даље на снази, али не представља обавезу за послодавца.

„Чињеница да постоји препорука Владе да се исплаћује 100 одсто надокнада зараде. Међутим, то је само препорука и зато што закон није измењен послодавци немају обавезу да исплаћују већи износ од тога. Са друге стране, постоје послодавци који су и пре ковида исплаћивали већи износ накнаде зараде када се ради о обољењима која нису професионална те стога ти послодавци и даље то чине, али то је просто у дискрецији послодавца“, наводи Ксенија Иветић Марловић, адвокат за радно право.

Недавно скраћен период изолације за оболеле и контакте довео је до нових недоумица.

„Боловање одређује лекар и он ће одредити према стању сваког пацијента, колико тај пацијент треба да буде на боловању – неко мање, неко дуже, зависи какво је стање тако да ће опет боловање бити како одреди лекар и у складу са тим ће се исплаћивати накнада зараде у смислу дужине трајање боловања“, додаје адвокатица.

Већ две године привреда се бори са ковидом. Тешко је наћи замену за болесне раднике, опада продуктивност, неки се послови отказују.

„Тешко је успоставити те процесе и уз најбољу могућу организацију, најбољи могући менаџмент и идеју, проблем је велики. Послодавац сваки улаже у своје запослене, ако је он оформио неки свој тим он жели запослене да задржи, да мотивише и велика већина би исплатила 100 одсто, али тешко је у данашњем моменту зарадити да би могао и те неке екстра трошкове да покријеш“, наглашава Будимчевићева.

Корона бројке расту из дана у дан, али не постоји прецизан податак о томе колико је особа на боловању. Иначе, накнаду за спреченост за рад до 30 дана исплаћује послодавац, а за дужи период Фонд за здравствено осигурање.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here