Komplikovana epidemijska situacija u Bačkoj Palanci

3080

BAČKA PALANKA: Od početka godine do danas, u opštini Bačka Palanka registrovano je 1100 obolelih od Kovida 19.


„U januaru i februaru mesecu imali smo 500 obolelih, a samo za 20 dana marta njih 600, što je pokazatelj da se epidemijska situacija u opštini zakomplikovala“, upozorava epidemiološkinja dr Mirjana Valan.

„Svi pacijenti koji su pozitivni na korona virus popunjavaju anketu, sa pitanjima o bliskim kontaktima, brojevima telefona tih osoba i adrese na kojima borave. Potom se ti podaci šalju na Institut za javno zdravlje Vojvodine, oni kontaktiraju sanitarnu inspekciju, kako bi svi kontakti obolelog dobili rešenje o kućnoj izolaciji, odnosno mere zabrane kretanja“, dodaje dr Valan.

„Ukoliko je jedan član oboleo od kovida 19, svi ostali ukućani treba da ostanu u izolaciji četrnaest dana. Članovi porodice koji su imali koronu, ne moraju da idu u kućnu izolaciju ukoliko je prošlo tri meseca od izlečenja. Ako je prošlo tri ili više meseci i oni dobijaju rešenje sanitarnog inspektora o kućnoj izolaciji“, objašnjava dr Valan.

„Vakcinisani članovi porodice sa dve doze protiv kovida, u kućnu izolaciju idu ako nije prošlo dve nedelje od druge doze vakcine, a ako je prošlo dve nedelje, ne moraju da idu u izolaciju bez obzira na novoobolelog u porodici“, zaključila je epidemiološkinja Doma zdravlja u Bačkoj Palanci.

Oops...
Slider with alias petrusha not found.

 


Pogledaj: Opštinski štab za vanredne situacije doneo nove mere

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here