Kon: Penzioneri u šetnju svaki dan u vreme policijskog časa

789

Epidemiolog Predrag Kon rekao je sinoć da će Krizni štab za borbu protiv epidemije korona virusa predložiti šetnju starijih sugrađana svaki dan u vreme policijskog časa.


Kon je ocenio da Srbija završava sedmu nedelju epidemije korona virusa i da time izlazi iz najtežeg dela, ali da preostaju još tri nedelje u kojima se mora pratiti situacija.

On je u specijalnoj emisiji na RTS rekao da su zabeležena dosad 134 smrtna slučaja, ali da rezultati mera pokazuju kako se isplatila strategija čuvanja života.

Imamo izrazito stroge mere, jesmo među nekoliko zemalja sveta po tome, i to će biti direktan pokazatelj da li te zemlje imaju bolji rezultat u odnosu na ostale, rekao je Kon, navodeći da se Srbija neće stideti preduzetih mera.

Po njegovoj oceni, korona će se vratiti na jesen ili zimu,ali je ponovio stav Svetske zdravstvene organizacije da je svet na početku pandemije i da virus završava ono što je radio na severnoj i ide na južnu hemisferu.

Ovo što na jesen dolazi nema veze sa ovom situacijom. Mi iz ove epidemiološke situacije izlazimo i teško da sada može nešto da se dogodi, rekao je Kon, koji ukazuje da se smiruju Vojvodina, Beograd, skoro svi delovi sem juga, gde se prati situacija.

On je naveo da se građani ne mogu zaustaviti na granici ako dolaze u Srbiju, ali moraju doći sa testom, napominjući da to još treba da bude dogovoreno.

[wonderplugin_slider id=174]

 

„Moramo da vidimo šta će i drugi da rade, jer su to međunarodni propisi“, odgovorio je Kon na pitanje šta će biti posle otvaranja granica.

Pulmolog Branimir Nestorović ocenio je da Srbija ima „fantastične rezultate“, ali da treba očekivati da se virus na jesen vrati i verovatno bude problematičan za rizične grupe.

Mi još ove dve nedelje da proguramo, postepeno. Stvarno mora biti postepeno otvaranje (mera), sugerisao je Nestorović.

To što smo mi sačuvali živote starijih sugrađana, nismo im sačuvali imunitet, upozorio je on.

Imunolog Srđa Janković upozorio je da, ako se prerano proglasi pobeda, može postojati rizik da se prokocka dobar rezultat.

Bez kliničkih ispitivanja, da se na etički način dokaže delotvornost i bezbednost, nemamo upotrebljivu vakcinu, rekao je Janković.

On je rekao da je bilo pandemija u ovom veku, ali se ovako nešto još nije dogodilo u toj formi i normala kojoj će se svet vratiti neće biti ista.

Putovaćemo, ali uz druge mere opreza, dodao je on.

Epidemiolog Branislav Tiodorović smatra da je, zbog prvomajskih praznika i Đurđevdana, prerano ukidati restriktivne mere.

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i direktorka nove laboratorije KCS „Vatreno oko“ Jelena Begović rekla je da je neutemeljeni optimista i da veruje kako „treba ići korak po korak“.

Sinoć smo primili prve uzorke, predviđen je rad od 24 sata u nekoliko smena, sa kapacitetom od 2.000 testova dnevno, rekla je Begović i navela da je ti stručnjaka iz Kine, koji su došli u Srbiju, bio u Vuhanu, gde su uspostavili laboratoriju sa 10.000 uzoraka dnevno.


Pogledaj: Isplata 100 evra penzionerima od 15.maja, ostali da se izjasne telefonom da li žele novac

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here