Kon: Vanredno stanje može biti ukinuto relativno brzo

1026
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da bi vanredno stanje u zemlji moglo biti ukinuto relativno brzo, ako procenat novozaraženih i u narednih sedam dana ostane ispod pet odsto.


Prema njegovim rečima, ukidanje vanrednog stanja ne znači popuštanje svih mera, već samo ukidanje policijskog časa i anažovanje vojske, dok će mere koje su važile i pre vanrednog stanja, kao što su zabrana javnog okupljanja i socijalno distanciranje, ostati.

Gostujući na TV Pink, Kon je naveo da trenutni rezultati Srbije u borbi protiv virusa korona jesu uspeh i da zbog toga možemo malo da se osećamo dobro, ali nikako da se opuštamo.

I dalje, dodaje, moramo čuvati starije od 65 godina i hronične bolesnike koji su posebno osetljivi i u dodatnom riziku, a koje ćemo sačuvati ukoliko i dalje budemo držali fizičku distancu.

Oni će čuvati sebe, mislim da su to već shvatili i naučili, ali i mi moramo da čuvamo njih i da vodimo računa o njima na svaki mogući način, a najbolje da nemamo direktan kontakt, podvukao je Kon.

Prema njegovim rečima, dok je pojedine zemlje o opasnosti virusa “osvestilo” masovno umiranje, građane u našoj zemlji je, kako kaže, vanredno stanje i uvođenje mera zabrane kretanja.

Vanredno stanje nismo imali iz hira, već da uđemo u svest građana da je potrebno čuvati se i zabraniti kontakte sa starijima, rekao je Kon.

Govoreći o početku rada vrtića i načinu njihovog funkcionisanja, Kon kaže da je ubeđen da su vaspitači i vaspitačice veoma kreativni i da će decu kroz igru umeti da nauče kao da drže distancu, da se čuvaju, ali i da čuvaju svoje bake i deke.

Osim toga, dodaje, u vrtiće neće dolaziti sva deca, procenjuje se da će u Beogradu oko 30 odsto roditelja dovoditi svoju decu, dok u pojedinim mestima samo polovina.

Kon ističe da će u vrtićima najosnovnije biti obezbeđeno, redovno će se prostori dezinfikovati i da će rad biti u malim grupama.


Pogledaj: Od ponedeljka počinju da rade restorani i kafići

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here