Korona virus: Raste broj obolelih u opštini Bačka Palanka

Punkt za imunizaciju radi svakog dana osim nedelje

2209

BAČKA PALANKA: Tokom avgusta u Bačkoj Palanci je registrovano 210 obolelih od covid-19 virusa, od kojih je 11 upućeno u bolnicu, navodi epidemiološkinja u DZ „Dr Mladen Stojanović“, dr Mirjana Valan.


U ovoj grupi obolelih 11% je starijih od 70 godina, 3% dece do 7 godina i 8% dece od 7 do 18 godina. Kovid ambulanta radi svakog dana od 07:00 do 19:00 časova, a vikendom samo pre podne.

Vakcinacija se i dalje sprovodi u ambulanti „Stari grad“ u Bačkoj Palanci ulici Vojvode Živojina Mišića 182. Trenutno su dostupne kineska Sinopfarm i Pfizer vakcina.

„Od 17. avgusta počela je i aplikacija treće doze vakcine. Do sada je vakcinisano 16.976
osoba, 16.584 osobe su primile i drugu dozu, a 909 i treću dozu vakcine. Broj vakcinisanih je veći, s obzirom da su se neki naši građani vakcinisali i na drugim punktovima van Bačke Palanke. Prilikom dolaska na vakcinaciju, potrebno je sa sobom poneti ličnu kartu i dokaz tj. potvrdu o prethodnoj dozi vakcine“, kaže dr Mirjana Valan“.

Treća (buster) doza vakcine protiv korona virusa se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su primile, a prvenstveno za one koje pripadaju sledećim kategorijama:

  • Osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,
  • osobe starije od 70 godina,
  • osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite,
  • zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,
  • putnici u međunarodnom saobraćaju (napomena: odnosi se na osobe vakcinisane u Republici Srbiji).

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci mogu da prime treću (buster) dozu vakcine protiv covid-19 virusa, pri čemu se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao treća (buster) doza.

Punkt radi svakog dana, osim nedelje, pre podne od 08:00 do 14:00 časova, a četvrtkom posle podne od 13:00 do 19:00 časova.

„Podsećamo građane da se bez obzira na vakcinaciju pridržavaju propisanih opštih mera  prevencije: nošenje maski u zatvorenom prostoru, izbegavanje skupova sa velikim brojem posetilaca, redovna higijena ruku… kao i boravak u prirodi, fizička aktivnost, pravilna izbalansirana ishrana, redovno uzimanje propisane terapije… Nevakcinisanima, naravno, preporučujemo vakcinaciju kao specifičnu meru prevencije“, napominje dr Valan.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here