Крај пандемије?

Недељни број смртних случајева од ковида-19 широм света је на најнижем нивоу од марта 2020. године

595
Foto: Pixabay

ЊУЈОРК – Свет никада није био у бољој позицији да оконча пандемију коронавируса. Још нисмо ту, али крај се назире, изјавио је на виртуелној конференцији за новинаре Тедрос Адханом Гебрејесус, генерални директор Светске здравствене организације.


Према његовим речима, недељни број смртних случајева од ковида-19 широм света је на најнижем нивоу од марта 2020. године.

„Можемо видети циљну линију, у победничкој смо позицији. Али, сада је најгоре време да престанемо да трчимо. Маратонац се не зауставља кад се укаже финиш. Трчи свом енергијом која је преостала“, нагласио је Гебрејесус чије речи су изазвалае талас оптимизма у свету измореном готово трогодишњом борбом против коронавируса који је однео животе 6,5 милијона људи.

Ипак, нема места самозадовољству, порука је са 72. конгреса СЗО за подручје Европе одржаног у Јерусиму, преноси Јутарњи лист.

„У просеку још увек има око 3.000 беспотребних смрти од ковида у нашем региону који покрива Европу и средњу Азију. Вирус је и даље лукав, а могуће су и нове варијанте. Штавише, крећемо у јесење и зимске месеце и сасвим је вероватно да ћемо видети талас случајева ковида-19, а можда и смрти, с обзиром на то да су милиони људи и даље невакцинисани“, истакла је Ива Пејновић Франелић, представница СЗО за Хрватску.

„Због тога је СЗО за Европу издао јесењу и зимску стратегију за ковид-19, позивајући земље да појачају вакцинацију, укључујући оне који нису вакцинисани и оне којима ће можда требати додатне дозе. Стратегија такође препоручује давање вакцина против грипа заједно с вакцином против ковида ако је то изводљиво како би се осигурала шира заштита људи од респираторних болести јер почиње сезона грипа, а ковид још увек циркулише“, додала је др Пејновић Франелић.

Стручњаци међутим сматрају да ће ковид и даље падати у други план, делом јер се људи оријентишу на друге теме, од грејања и инфлације па надаље, а делом јер је десетак смрти од ковида дневно већ постало ново нормално на које је већина људи у друштву огуглала.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here