Maske obavezne u prevozu, preporuka da se nose u zatvorenom

Nove mere kriznog štaba

1531
Foto: EPA/PHILIPP GUELLAND

Nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru biće obavezno, jedan je od zaključaka sednice Kriznog štaba zbog epidemije korona virusa u Srbiji. Osim toga, Krizni štab je dao preporuku o formiranju dve centralne kovid 19 bolnice – KBC Bežanijska kosa u Beogradu i Klinika za plućne bolesti u Nišu.


Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković izjavio je da će nošenje maski biti obavezno u gradskom i prigradskom prevozu i da građani bez maski neće moći da uđu u vozila.

Janković je novinarima nakon sednice Kriznog štaba rekao da ostaje kao preporuka da se maske nose u zatvorenim prostorima.

[rev_slider alias=“webmarketing“][/rev_slider]

 

„Što se tiče otvorenog prostora, važno je držanje socijalne distance“, naveo je Janković.

On dodao da na snazi ostaju i dalje dosadašnja ograničenja – za zatvoreni prostor maksimalno 500 ljudi, dok na otvorenom nema ograničenja.


Pogledaj: Krizni štab zaseda zbog rasta broja obolelih od korone: Uvode se nove mere?


Upitan da li su predviđene neke kazne za nenošenje maski, Janković je rekao da je Krizni štab zauzeo stav da kaznena politika nije rešenje, ali da se u javni prevoz ne može ući bez maske.

Važno je napomenuti da maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci već građani mogu koristiti i pamučne maske ѕa višekratnu upotrebu i slično, navodi se u zvaničnom saopštenju.

Što se tiče zatvorenih prostora, krizni štab je uputio preporuku svim građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske, sa posebnim akcentom na pošte, banke, javne institucije kao i prodavnice i tržne centre.

Kako je navedeno, Vlada Republike Srbije nastaviće i u narednim danima da sa velikom pažnjom prati razvoj epidemiološke situacije i o svemu će redovno i blagovremeno obaveštavati građane.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here