Mere preduzete na vreme – koronavirusa nema

Gerontološki centar Bačka Palanka

1019

Vest, da je u Gerontološkom centru u Nišu, koronavirusom zaraženo 140 korisnika njegovih usluga i četvoro zaposlenih, odjeknula je kao bomba u petoj nedelji borbe, sa ovom pošasti.


Tim povodom, i pored određenih poteškoća, uspeli smo da dođemo do informacija o koronavirusu u bačkopalanačkom Gerontološkom centru, u kome se trenutno nalazi stodvanaest štićenika.

Pre uvođenja vanrednog stanja, odgovorni u Gerontološkom centru Bačka Palanka, preduzeli su sve neophodne mere, kako bi ih koronavirus mimoišao. Te mere za sada, daju veoma dobre rezulte. Dva korisnika usluga ovog centra, imala su povišene temperature, koje su bile posledica određenih infekcija. I dvoje zaposlenih je imalo određene zdravstvene probleme, ali su i oni bili negativni na koronavirus.

Kao preventiva, dva dana pre uvođenja vanrednog stanja u našoj zemlji, bačkopalanački Gerontološki centar je zatvoren, za sve izuzev za zaposlene. Sa druge strane, zaposleni ulaze uz sve profilaktične mere, koje se primenjuju u ovakvim situacijama. Mere se svode na upotrebu maski, rukavica, merenje telesne temperature, prelaz preko dezobarijere, presvlačenje osoblja u spoljašnjim prostorijama u radnu odeću i obuću. Tek nakon toga, oni odlaze na svoja radna mesta.

Sva odeća osoblja zaposlenog u Gerontološkom centru, redovno se dezinfikuje asepsolom i provetrava. Provetrenu i zaštićenu odeću sa kojom su došli na posao, zaposleni oblače, kada pođu svojim kućama.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Pored toga, zaposleni radnici u Centru koji stanuju izvan Bačke Palanke, imaju organizovan prevoz, kako bi što manje bili u kontaktu sa trećim licima, i kako bi se ujednošto bolje uklapali u radno vreme Gerontološkog centra.

Brigu o štićenicima bačkopalanačkog Gerontološkog centra, vodi oko četrdeset zaposlenih. Svi oni poštuju donešene mere i svako od njih svoj zadatak obavlja profesionalno ne dozvoljavajući sebi bilo kakav propust. U slučaju da dođe do uvođenja još restriktivnijih mera, u bačkopalanačkom Gerontološkom centru, su spremni da ako zatreba, određeni broj zaposlenih provede u njemu i do petnaest dana – dan i noć. To će se dogoditi ako epidemija ode u nekom neželjenom pravcu. Zaposleni bi se na taj način našli u nekoj vrsti karantina, baš kao i njihovi štićenici.

Ispred Gerontološkog centra, pre svih, građani koji žive u njegovoj blizini mogu uzeti natrijum hipohlorit u količini od pet litara. Ovu vrstu usluge, organizovala je lokalna samouprava preko JKP „Komunalprojekt“, a sve u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa.

Objakat Gerontološkog centra u Bačkoj Palanci, obezbeđuju pripadnici Vojske Srbije, koji svoju dužnost obavljaju krajnje profesionalno i tako ulivaju određenu sigurnost kako zaposlenima, tako i građanima.

Situacija u Gerontološkom centru u Bačkoj Palanci je pod kontrolom. Za sadašnje veoma dobro stanje u ovom centru, zaslužni su pre svega svi njegovi zaposleni radnici. Najveći faktor rizika je ovde da neko od zaposlenih bude pozitivan na korona virus, a da to ne zna, Upravo zato će u bačkopalanačkom Gerontrološkom centru, po svemu sudeći uvesti karantin od deset do petnaest dana za većinu zaposlenih. Uz ovo, vredi napomenuti da radni terapeuti i dalje svoj posao obavljaju krajnje profesionalno i odgovorno, a korisnici usluga poštuju svaku meru, koja se donese bilo na državnom, ili na lokalanom nivou.


Pogledaj: Uhapšen direktor Gerontološkog centra Niš, koronom zaraženo 135 korisnika

Pogledaj: U opštini Bačka Palanka 15 zaraženih korona virusom

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here