Moguće ukidanje mera i pre 21. juna, cilj imunizacija 70 odsto građana

340
Foto: Canva

U Srbiji je od početka epidemije borbu sa kovidom izgubila 6.801 osoba, a koronavirus je potvrđen kod 710.729 ljudi. U bolnicama je 1.079 osoba, a na respiratorima 58 pacijenata.


Prema poslednjem preseku, koronavirusom je u Srbiji zaraženo još 414 osoba, a od posledica zaraze preminulo je 13 ljudi.

Ukidanje mera moguće i pre kraja juna, ali za to je potrebno ispuniti dva uslova.

Najviše novozaraženih je u Beogradu, zatim slede Novi Sad, Smederevo i Novi Pazar.

Epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je da je cilj da se spustimo ispod 100 novozaraženih dnevno i približimo broju od 60 do 70 odsto imunizovanih građana.

Kao rok za ukidanje mera uzet je 21. jun, kao Dan muzike. Ako se sve lokalne zajednice potrude da se postignu planirani rezultati, ukidanje mera mogli bismo da pomerimo i na sredinu juna, naglasio je Tiodorović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je još jednom na sve građane, a posebno mlade, da se vakcinišu u što većem broju, jer se time sprečava novi talas epidemije, dodajući da će odluka o eventualnom popuštanju mera biti doneta tek posle detaljne analize i procene epidemiološke situacije na sednici Kriznog štaba.

Lončar je, posle sastanka sa državnim sekretarima i čelnicima zdravstvenih ustanova, rekao za RTS da je došao trenutak da seoformi Radna grupa Ministarstva zdravlja za analizu smrtnih slučajevatokom epidemije kovida 19.

Stokić: Vakcinacija ne šteti reproduktivnom zdravlju

Vakcinacija protiv koronavirusa ne izaziva nikakav štetan uticaj na reproduktivno zdravlje, rekla je danas direktorka Kliničkog centra Vojvodine (KCV) Edita Stokić, naglašavajući da je to najčešća dilema mladih kada je u pitanju imunizacija.


Pogledaj: Osniva se Radna grupa za analizu smrtnih slučajeva tokom epidemije kovida19

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here