Након прележане короне ослушкујте своје тело и не журите са активностима

Савети лекара

428
Фото: Pixabay

Постковид не заобилази ни оне који су били заражени омикроном сојем. Чак и блаже варијанте болести доводе до тога да се лакше умарамо и да нам се само спава. Лекари саветују да слушамо своје тело.


Слађан Станојевић прележао је корону пре годину дана.

„Педесет три дана сам лежао у кревету, после тога сигурно месец и по дана физички ништа нисам радио, каже Слађан.

Каже да се замарао и да је постепено уводио физичку активност.

Пракса је показала да се постковид симптоми јављају углавном код пацијената који су били у средњетешком или тешком стању, али лекарима су се јављали и пацијенти који су имали лакши облик болести.

„Постоје ситуације у којима одређени пацијенти, иако су били на кућном лечењу и нису имали оно што зовемо вирусна упала плућа и неки облик респираторне инфекције, траже помоћ лекара“, каже др Наташа Петровић Станојевић, пулмолог у КБЦ Звездара.

Симптоми такозваног продуженог ковида најчешће трају од две до осам недеља, кажу лекари. Уколико се јављају и касније, пацијент треба да се обрати изабраном лекару како би се обавила детаљна испитивања.

„Најважније је да они ослушкују своје тело и да не раде ништа преко границе онога што њихово тело може да поднесе“, каже др Драгана Ивановић, начелница опште медицине ДЗ Врачар.

Редовним физичким активностима треба се вратити лаганим темпом, јер све интензивне активности могу довести до озбиљних, па чак и фаталних последица, тврде лекари.

„Човек мора да буде паметан и да се понаша као реконвалесцент: да узима много витамина, да се не замера превише, да користи што је могуће здравију храну, да има ограничену физичку активност“, каже Наташа Петровић Станојевић.

Након прележане короне, саветују се краћи периоди шетње, лакше физичке активности, уз консултацију с лекарима. Будите благи према себи, слушајте своје тело, јер је оно ваш највећи пријатељ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here