Od danas prijava za vakcinu protiv kovida 19 moguća i preko kol-centra

Građani mogu da se predomisle u svakom trenutku.

270

Osim prijavljivanja preko E-uprave, građani od danas mogu da interesovanje za vakcinaciju da iskažu i putem kol-centra, navodi za RTS Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.


Mihailo Jovanović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da je do danas preko 175.OOO građana putem portala e-Uprave izrazilo interesovanje za vakcinaciju.

„Prijavljivanje preko portala e-Uprave je sigurno najkomforniji način, najbrži, najefikasniji i najprecizniji, ali smo svesni da ipak postoji deo stanovništva koji voli da to uradi putem telefona, tako da smo zajedno sa ‘Telekomom Srbije’ organizovali veliki kontakt centar koji je počeo da radi jutros u osam sati. Građani pozivanjem broja 0800 222 334 mogu da pozovu kontakt centar i da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv kovida-19“, rekao je Jovanović.

 

Objašnjava da građani tada ostavljaju osnovne lične podatke – ime, prezime, jedinstveni matični broj građana.

„Pored tih podataka, bitno je da se ostave kontakt podaci – adresa elektronske pošte, broj mobilnog i fiksnog telefona. Za one sugrađane koji se budu prijavljivali preko kontakt centra adresa elektronske pošte neće biti obavezna jer smo svesni da su to možda građani koji nisu dovoljno informatički pismeni“, objašnjava direktor kancelarije za e-Upravu .

Dodaje da građani takođe ostavljaju podatak – gde žele da se vakcinišu, u kojoj opštini ili kom gradu, ali i podatke o tome da li boluju od neke hronične bolesti.

„Ostavljaju se i osnovni podaci vezani za možda hronične bolesti koje imaju i podatak koji je nama veoma bitan u celoj ovoj logističkoj operaciji, a to je da li su građani saglasni da prime bilo koju vakcinu koju je odobrila naša Agencija za lekove i medicinska sredstva ili žele neku posebnu vakcinu“, objašnjava Jovanović.

Dodaje da je od 175.000 građana, 50.000 reklo da želi da primi bilo koju vakcinu.

Da li je moguće odustati

Napominje da vakcinacija nije obavezna i da, kada se neko prijavi, ostavlja telefon i mejl na koji dobija link preko koga može da obriše prijavu ili da je izmeni.

Navodi da i, ako neko bude pozvan, ne mora da dođe, i da je prijava dobar alat da se celokupna Srbija logistički pripremi za masovnu vakcinaciju.

Direktor Kancelarije za e-Upravu je rekao da je napravljen kompletan logistički sistem i da, kada vakcine budu dopremljene, postoji podatak da su one ušle u magacin i da se one distribuiraju u skladu sa zainteresovanošću građana, tako da vreme čekanja bude minimalno.

 

POGLEDAJTE: Počinje vakcinacija građana koji su se prijavili onlajn

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here