Od koronavirusa obolele trudnice u KBC „dr Dragiša Mišović“

477
Foto: Profimedia / Ilustracija

U bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Dr Dragišša Mišović“ nalaze se trudnice i porodilje koje su pozitivne na korona virus, a juče je uspešno izvedena intervencija kod trudnice zaražene korona virusom, kojom je spasen žživot bebe.

„Urađena je intrauterena transfuzija kod fetusa u 31. nedelji. Kod mame koja ima drugačiju krvnu grupu od bebe, prolaze antitela, koja kod bebe izazivaju hemolitičku bolest. Ako ne damo bebi transfuziju, doći će do uginuća. Da bismo je spasli, pod punom opremom uradili smo transfuziju iglom kroz stomak, u pupčanik. Izvadi se krv bebe, odredi koliko obrađene krvi treba da se ubaci kroz tu iglu u pupčanik i beba dobije transfuziju“, objasnila je načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo Slađana Mihajlović za RTS.

Ona je rekla da su i mama i beba dobro.

[wonderplugin_slider id=174]

 

 

Nadamo se da ce što više izgurati, da se uspešno završi porođaj“, navela je nacelnice bolnice.

Ona ističe da bolnica trenutno ima dosta trudnica koje su imale pozitivan test, ali da neke nisu obolele, odnosno nemaju simptome Covid-19.

„Jedna je imala teške simptome. Dobila je terapiju i pratimo njeno stanje na odeljenju. Trudnice i bebe su u ovoj epidemiji pošteđene, imaju manje simptoma, ali moramo da budemo predostrožžni i da ih pratimo svakog dana“, ističe dr Mihajlović.

Doktorka Mihajlović navodi da su još u februaru u „Dr Dragiše Mišović“ počeli da nose maske, rukavice i kape, ali da se nije očekivalo da ce doći do toga da danas rade u skafanderima.

Kada je određeno da će ta bolnica voditi računa o pacijentkinjama koje imaju korona virus, za dva dana je pregrađen zid, i napravljen potpuno odvojen deo za te pacijentkinje.

„Postoji i poseban lift koji vodi do posebnog porodilišta i operacione sale i posebno odeljenje gde se smeštaju posle operacije“, navodi dr Mihajlović.

Postoje i odvojene ambulante za pacijentkinje kod kojih postoji sumnja na korona virus, gde je dosta pacijentkinja.

„One dobiju temperaturu ili dođu zbog drugih simptoma. Mi moramo da uradimo šta je neophodno, ali ne dolaze u kontakt jedne sa drugima“, objašnjava doktorka i ističe da nema zaražženih među osobljem.


Možda će Vas zanimati:

Deca iz Odžaka snimila spot podrške obolelom muzičaru Dušanu Kojiću-Koji (VIDEO)

U opštini Bačka Palanka 14 zaraženih virusom Covid – 19

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here