Око 160 оболелих дневно у општини Бачка Паланка

Из епидемиолошке службе кажу да у ковид амбуланти тренутно ради шест лекарских екипа које обаве више од 400 прегледа дневно

842
Foto: EPA-EFE (Robin Van Lonkhuijsen)

БАЧКА ПАЛАНКА – Изузетно тешка епидемиолошка ситуација тренутно је у општини Бачка Паланка. Из епидемиолошке службе бачкопаланачког Дома здравља кажу да је ковид амбуланта изузетно оптерећена и да се током дана уради више од 400 прегледа.


Током 2021. године у општини Бачка Паланка регистровано је више од 5900 оболелих од ковид 19 инфекције. Након краткотрајног смањења броја оболелих у другој половини децембра 2021. године (до 10 оболелих дневно), а након празника, дошло је до наглог погоршања епидемиолошке ситуације.

„Ове недеље региструје се од 120-160 оболелих дневно, а укупно је, ове године, регистровано више од 1900 оболелих. Клиничка слика код оболелих је нешто блажа у односу на претходну годину, мање има оболелих са тешком клиничких сликом и упалом плућа, те се оболели ређе упућују на болничко лечење“, кажу из Дома здравља.

Напомиње се и да се региструју и поновљене инфекције узроковане ковид 19 вирусом, код неких пацијената чак и трећи пут. Обољење се региструје у свим узрастним групама (неколико оболелих и преко 90 година), али се најчешће региструје у средњој животној доби, код радно активног становништва.

„Ковид амбуланта је изузетно оптерећена и само претходног дана је узето око 240 узорака за тестирање на коронавирус. Тренутно ради шест екипа у ковид амбуланти (осим педијатрије), а уради се више од 400 прегледа на дан. Здравствени радници су изузетно оптерећени (раде и по 12 сати), обзиром да је ДЗ константно суочен са недостатком особља“, наводи се у саопштењу.

Вакцинација се и даље спроводи у амбуланти „Стари град“ у Бачкој Паланци, махом су то друге и треће дозе вакцине, а како кажу из епидемиолошке службе, број нововакцинисаних је занемарљив. Амбуланта ради пре подне, а само четвртком после подне.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here