Oko 40 dece obolelo od korona virusa u opštini Bačka Palanka

Epidemiološka situacija u opštini Bačka Palanka

2294
Foto: Canva

BAČKA PALANKA: Tokom septembra u Bačkoj Palanci je registrovano 374 obolelih od COVID-19 virusa, od kojih je zbog teže kliničke slike 11 upućeno u bolnicu. Prethodnog meseca, u avgustu registrovano je 230 obolelih, kaže epidemiološkinja u Domu zdravlja „Dr Mladen Stojanović“, dr Mirjana Valan. 


„Među obolelim osobama ima i vakcinisanih, ali kod njih je prisutna blaža klinička slika, dok su hospitalizovani pacijenti mahom nevakcinisani. I dalje je pritisak na kovid ambulantu veliki, jer se svi pacijenti sa temperaturom i tegobama od strane respiratornog trakta upućuju u tu ambulantu. Među obolelima se registruju i deca školskog uzrasta (oko 40), a u školama se po uputstvu nastava odvija u skladu sa brojem obolelih đaka i zaposlenih. Odeljenja gde ima više obolelih đaka nastava se odvija online ili kombinovano“, rekla je dr Valan.

Kovid ambulanta i dalje radi svakog dana od 07:00 do 19:00 časova, a vikendom za sada do 16 časova.

Vakcinacija se i dalje sprovodi u ambulanti „Stari grad“ u Bačkoj Palanci u ulici Vojvode Živojina Mišića 182. Trenutno su dostupne kineska Sinopfarm, Pfizer vakcina i Sputnjik za treću dozu. Prve doza Sputnjika ima samo za prijavljene preko eUprave.

„Od 17. avgusta počela je i aplikacija treće doze vakcine. Do sada je vakcinisano 17.250 osoba, 16.900 osoba je primilo i drugu dozu, a 2052 i treću dozu vakcine. Broj vakcinisanih je veći, s obzirom da su se neki naši građani vakcinisali i na drugim punktovima van Bačke Palanke. Prilikom dolaska na vakcinaciju, potrebno je sa sobom poneti ličnu kartu i dokaz tj. potvrdu o prethodnoj dozi vakcine“, napominje dr Mirjana Valan.

Treća (buster) doza vakcine protiv COVID-19 se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su primile, a prvenstveno za one koje pripadaju sledećim kategorijama:

  • Osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima,
  • osobe starije od 70 godina,
  • osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite,
  • zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite,
  • putnici u međunarodnom saobraćaju ( napomena: odnosi se na osobe vakcinisane u Republici Srbiji).

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci mogu da prime treću (buster) dozu vakcine protiv COVID-19, pri čemu se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao treća (buster) doza.

Osobe koje su primile samo jednu dozu vakcine, od koje je prošlo najmanje 6 meseci moći će da odaberu drugu vakcinu i prime 2 doze u preporučenom razmaku (verovatno tokom sledeće nedelje).

Epidemiološkinja dr Mirjana Valan napominje da se vakcinacija dece od 12 do 15 godina preporučuje, naročito deci koja pripadaju ugroženim kategorijama (deca sa imunološkim deficitom, oboleli od teških plućnih, srčanih ili bubrežnih oboljenja, onkoloških, metaboličkih, endokrinoloških…) uz saglasnost roditelja i preporuku subspecijaliste. Kod dece koja su preležala covid 19 infekciju, vakcinacija se preporučuje najranije 6 meseci nakon infekcije.

Punkt za vakcinaciju radi svakog dana, sem nedelje, pre podne od 08:00 do 14:00 časova, a četvrtkom posle podne od 13:00 do 19:00 časova.

„Podsećamo građane da se bez obzira na vakcinaciju pridržavaju propisanih opštih mera prevencije: nošenje maski u zatvorenom prostoru, izbegavanje bliskih kontakata, skupova sa velikim brojem posetilaca, redovna higijena ruku, a preporučuje se boravak u prirodi, fizička aktivnost, pravilna izbalansirana ishrana, redovno uzimanje propisane terapije… Nevakcinisanima, naravno preporučujemo vakcinaciju kao specifičnu meru prevencije“, rekla je dr Valan.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here