Омикрон сој потврђен у Србији, четворочлана породица у изолацији

Ради се о пацијентима који су дошли из Боцване

276
Фото: Canva

Институт за микробиологију и имунологију потврдио је присуство омикрон соја корона вируса у Србији код четворочлане породице која је у изолацији од уласка у земљу, изјавила је јуче Александра Кнежевић са Института.


Она је за РТС рекла да су анализе резултата узорака од прошле недеље, који су анализирани на Институту за микробиологију ради доказивања присуства омикрон соја вируса, потврдиле ту варијанту корона вируса код пацијената.

Према њеним речима, ради се о пацијентима који су дошли из Боцване, који су на улазу у нашу земљу били негативни и одмах стављени под надзор, односно у изолацију с обзиром на то да су дошли из ризичне земље.

„Након неколико дана дошло је до појаве симптома. Они су тестирани и дијагностичким тестовима је потврђена инфекција корона вирусом, а након тога су узорци стигли на наш Институт ради утврђивања варијанте које су присутне код њих“, нагласила је Кнежевић.

Напоменула је да су узорци стигли у петак и стављени су у обраду. Данас, након обраде узорака, могли су да се анализирају резултати и потврдили су омикрон варијанту код пацијената.

„Пацијенти код којих је потврђен омикрон се и даље налазе у изолацији и они ће и даље бити праћени и биће под надзором“, истакла је она.

Александра Кнежевић је додала да дијагностички тестови који се користе за потврду ковида 19 доказују и омикрон сој и код ових пацијената је потврђено да имају инфекцију, али да би утврдили о којој варијанти вируса се ради, узорци се шаљу на Институт за микробиологију.

„На основу различитих епидемиолошких или клиничких карактеристика и посебним методама секвенцирања се утврђује о којој варијанти се ради“, казала је Кнежевић.

Јовановић: Породица заражена омикроном је добро

Вирусолог Тања Јовановић изјавила је данас да је епидемијска ситуација у нашој земљи боља, али нестабилна.

Она је за РТС рекла да су већ неколико недеља очекивали да ћемо потврдити присуство омикрона, јер су земље у нашем суседству потврдиле присуство нове варијанте вируса.

Омикрон је потврђен код четворочлане породице која је туристички боравила у Африци, а затим допутовала у Београд где су на аеродрому тестирани и њихов ПСР налаз је био негативан.

„С обзиром да су дошли из региона где је откривено присуство нове варијанте, морали су да буду у карантину и повремено су тестирани ПСР тестом, те је следећи узорак је био позитиван“, рекла је професорка Јовановић.

Додала је да је жена имала одговарајуће симптоме, да је хоспитализована у Инфективној клиници и да је њен узорак стигао у лабораторију.

Јовановић је потврдила да сви чланови породице имају омикрон, али да су добро.

Кад је реч о епидемијској ситуацији у земљи, рекла је да је она боља, али и даље нестабилна, напомињући да долазе празници те да се очекује да ће то бити велики епидемиолошки ризик. Због тога је поручила да је важно да се сви придржавају мера, да носе маске и одржавају физичку дистанцу.

„Вероватно ћемо на седницама Кризног штаба утврдити још неке нове додатне мере да би се спречило ширење вируса. Мислим на проширење трајања ковид пропусница, ограничење броја особа које могу да буду у затвореном или на отвореном. Следеће недеље имамо седницу, видећемо које ће се мере предложити“, рекла је Јовановић.

Додала је да омикрон има велики број мутација, више од 50, да је 30 у делу вируса који му омогућава комуникацију с човеком, да га инфицира и размножи се у ћелији, те да је дошло до повећане инфективности вируса.

„Он се много интензивније размножава, већа количина вируса се путем секрета избацује у спољну средину, што значи већу трансмисију, брже се шири него делта, пет пута се брже шири од делте“, казала је Јовановић.

Према њеним речима, свет је уплашен, сви пооштравају мере да зауставе ширење вируса.

„Противречне су информације о вирусу, највероватније неће изазивати тешку клиничку слику, глобално гледано много је људи вакцинисано, многи су прележали ковид 19 и могуће је да је сам имунитет који је на тај начин стицан утицао на нешто блажу клиничку слику“, каже она.

Истиче да нас вакцине штите од средње тешких и тешких форми болести, те напомиње да је дошло до пробоја имунитета, па и они који су прележали инфекцију и особе које су вакцинисане могу да се инфицирају, али не могу да развију тешку форму болести.

„Апел да се вакцинишемо – за особе које се нису одлучиле, а за оне које су комплетно вакцинисане да се одлуче за бустер дозу да се јачим имунитетеом надомести несавршеност која постоји између претходне и ове нове варијанте вируса“, рекла је Јовановић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here