Опада број оболелих од корона вируса, а расте број оболелих од грипа

Епидемиолошка ситуација у Бачкој Паланци

1007
Фото: БАП ВЕСТИ

У општини Бачка Паланка током 2022. године регистровано је око 3500 оболелих од ковид 19 инфекције. Почетком године дошло је до наглог погоршања епидемиолошке ситуације, која је трајала до половине фебруара. Током марта регистровано је око 100 оболелих.


„Ових дана дневно се региструју појединачни случајеви обољења, претходне недеље укупно је регистровано 20 оболелих. Осим ковид 19 вирусне инфекције, за разлику од претходне године, региструју се и оболели инфицирани вирусом грипа. Дневно се ковид амбуланти прегледа око 30 пацијената. Број тестираних је и даље велики, с обзиром да је за све интервенције, операције, контроле, неопходан негативан тест на ковид 19 вирус. Тренутно, због побољшања епидемиолошке ситуације, у ковид амбуланти ради само једна лекарска екипа, рекла је епидемиолошкиња др Мирјана Валан.

Она каже да је клиничка слика код оболелих нешто блажа у односу на претходну годину, мање има оболелих са тешком клиничких сликом и упалом плућа, те се оболели ређе упућују на болничко лечење. Обољење се региструје у свим узрасним групама, а тренутно је чак 60% оболелих старије од 60 година.

Када је у питању вакцинација, др Валан каже да се и даље спроводи у амбуланти „Стари град“ у Бачкој Паланци. Почела је и апликација 4. дозе која се препоручује особама старијим од 60 година, особама које имају имунодефицијенцију, било стечену било урођену, као и здравственим радницима који долазе у контакт са оболелим особама. С обзиром на мање интересовање и вишедозно паковање вакцина, а ради смањења растура, Фајзер вакцина ће се делити само једном недељно четвртком после подне, а кинеска Синофарм, сваког радног дана пре подне и четвртком после подне од 13 часова.

„Вакцинација деце спроводи се континуирано, на свим вакциналним пунктовима у општини. Тренутно је у току вакцинација деце пред упис у школу. Свих вакцина има довољно, а због епидемиолошке ситуације у Украјини и велике епидемије морбила која је тамо у току, спроводи се посебан појачан надзор и у нашој земљи. Моле се родитељи невакцинисане деце да се одазову позивима и вакцинишу своју децу. Због малог броја оболелих од ковида, малог броја особа у контакту са оболелима, више нема оправдања за одлагање вакцинације“, додаје др Мирјана Валан.

Контакт телефон Ковид амбуланте у Бачкој Паланци: 0217550384

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here